Povijest

Katolička osnovna škola u Novskoj osnovna je Odlukom Požeške biskupije i njezina biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića 15. ožujka 2017. godine, Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o sukladnosti osnivačkog akta – Odluke sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi od 20. travnja 2017. te Rješenjem istog Ministarstva za početak rada Katoličke osnovne škole u Novskoj od 25. kolovoza 2017. godine. 

Započela je s radom 4. rujna 2017. upisavši prvu generaciju učenika te je tako postala peta katolička škola na području Požeške biskupije, druga osnovna škola u gradu Novskoj, a prva katolička škola u Sisačko-moslavačkoj županiji.

biskup škvorčević sa djecom i učiteljima katoličke osnovne škole u novskoj

Tom prigodom u ime osnivača, Požeške biskupije, biskup Antun Škvorčević je rekao roditeljima da se raduje što kroz upis njihove djece u Katoličku školu prihvaćaju da im u suradnji s Crkvom pruže cjelovit odgoj i obrazovanje u skladu s vlastitim vrijednosnim sustavom. Spomenuo je kako katolička škola nije vjerska nego građanska škola, a naziv „katolička“ nije ideološki predznak, nego vrijednosni. Kazao je kako je otvaranje katoličkih škola znak da jača demokracija u Hrvatskoj i istaknuo: „Roditeljsko je pravo odgajati djecu u sustavu vrijednosti koje oni zastupaju. Vjerujem da će katolička škola pomoći demokratizaciji naše domovine u tom smislu da omogući roditeljima biti ono što jesu i da smiju to javno svjedočiti i kroz upis svoje djece u katoličku ili u neke druge škole.“ Dodao je da je “posebnost katoličkih škola u tome što je u njihovu središtu čovjek, koji je po kršćanskoj antropologiji neponovljiva osoba, slobodno biće, muško i žensko, čija ljubav u braku rađa potomstvom, dakle čovjek kako ga je smislio Bog.” Biskup se obratio i djeci, poručivši im da je škola velika onoliko koliko je veliko njihovo srce i učitelja koji ih uče.

Za prvu ravnateljicu, dekretom požeškog biskupa Antuna, imenovana je s. M. Jelena Krilić, časna sestra družbe Kćeri Milosrđa koja je spomenut dužnost vršila u školskoj godini 2017./2018., a nakon nje, s početkom školske godine 2018./2019. za ravnatelja je imenovan vlč. Krunoslav Juraković, svećenik Požeške biskupije. Za početak rada, zajedničkom suradnjom Osnivača i Grada Novske uređeni su školski prostori za održavanje odgojno-obrazovnih sadržaja koji su bili smješteni u poslovnim prostorima Grada Novske, a u sklopu Sportske dvorane (Ul. Tina Ujevića 2/C). Kasnije su se, sa svakim novim upisom generacije učenika, dodatno uređivali i novi prostori te se na taj način škola širila.