Duc in altum

Izvezi na pučinu

Prigodom dvanaeste obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i svoga biskupskog imenovanja, 5. srpnja 2009. godine požeški biskup dr. Antun Škvorčević osnovao je Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije. 

O svojoj desetoj obljetnici postojanja, 2007. godine Požeška biskupija napravila je iskorak i na odgojno-obrazovnom područje utemeljenjem dviju klasičnih gimnazija – u Požegi i Virovitici – otvaranjem Kolegija za srednjoškolske učenike kao i kuće za studente u Zagrebu te konačno osnutkom Katoličke osnovne škole u Požegi 2009. godine. 

Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije ima sjedište u zgradi pokraj Katedrale gdje je smještena Katolička gimnazija i Katolička osnovna škola s produženim boravkom. Centar objedinjava sve biskupijske odgojno-obrazovne ustanove i djeluje pod geslom «Duc in altum» (Lk 5,4).

Na čelu mu je upravitelj, kojem je zadaća brinuti se da pojedine odgojno-obrazovne ustanove Požeške biskupije djeluju u skladu sa svojim statutima, kao jedinstven i usklađen sustav; da njeguju svoju posebnost kao katoličke ustanove, kako u odgojno-obrazovnim redovitim i izvanrednim programima, tako u formaciji njihovih djelatnika i odgoju učenika u duhu vrijednosti Katoličke Crkve. 

Upravitelju pomaže Forum prosvjetnih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije, kojemu je na čelu voditelj, i Povjerenstvo za promicanje katoličkog odgoja i kulture u školama Požeške biskupije kojemu je na čelu povjerenik. Forum i Povjerenstvo u svom radu odgovaraju upravitelju Centra.

Upravitelju u njegovu djelovanju pomaže Vijeće Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije kojemu je on predsjednik a u čiji sastav ulaze svi ravnatelji spomenutih ustanova, voditelj Foruma i povjerenik za promicanje odgoja i kulture u školama Požeške biskupije te ekonom Biskupije. Vijeće ima savjetodavno značenje.