Na kraju nastavne godine održana završna priredba Katoličke osnovne škole u Novskoj

Na svršetku nastavne godine, 18. lipnja 2024. učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj priredili su prigodni program. Uz obitelji i prijatelje učenika, svećenike Novljanskog dekanata i druge uzvanike, na priredbi u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj bio je nazočan i novi požeški biskup Ivo Martinović, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te gradonačelnica Grada Novske Marija Kušmiš.

Program je otvorio školski zbor pjesmom „Život nije siv“, a potom su uslijedili igrokazi „KOŠuN škola“ učenika sedmog razreda učenici te „Ljetna škola“ učenika šestoga razreda. Nastavljeno je s recitacijom više učenika pod nazivom „Školo, doviđenja!“, a nakon toga izvedena plesna točka „Sinkronizirano plivanje“. Učenici drugoga razreda recitirali su pjesmu „Što ima ljeto“, učenice četvrtoga razreda Paula Pavlović i Gabrijela Tušek izvele su kratki dramski prikaz „Ljubav je čudna pojava“. Potom je uslijedio dječji ples učenika prvoga razreda, a učenici iz više razreda zajednički su izveli recitaciju „Deset zapovijedi“. Taj dio programa školski zbor zaključio je pjesmom „Jerihonske zidine“.

U drugom dijelu programa, predstavljeni su i pohvaljeni učenici, zajedno sa svojim mentorima, koji su u ovoj nastavnoj godini ostvarili zapaženije rezultate na natjecanjima na državnoj i županijskoj razini. Tom prigodom, ravnatelj škole Krunoslav Juraković uručio im je pohvalnice i druge darove pohvalivši ih za njihov trud te za promicanje Katoličke osnovne škole na tim događajima. Potom je školski zbor izveo pjesmu „Zahvali“, a nakon toga okupljenima se obratio ravnatelj Juraković. U kratkim crtama prikazao je djelovanje škole u minuloj školskoj godini, te je zahvalio učenicima i njihovim učiteljima na pripremljenom programu. Biskupu pak Ivi čestitao je na nedavnom biskupskom ređenju za novoga požeškog biskupa te mu izrazio iskrenu dobrodošlicu u grad Novsku, Katoličku školu i novljanski dekanat.

U prigodnoj riječi biskup Ivo izrazio je radost što je došao u Katoličku osnovnu školu u Novskoj. Pozdravio je ministra Marina Piletića, gradonačelnicu Novske Mariju Kušmiš, predstojnika Ureda za katoličke škole Ivicu Žuljevića, nazočne svećenike, učitelje, roditelje, djedove i bake, te učenike koji su temelj ove škole.

Kazao je kako je njegov dolazak u ovu školu na završnu priredbu za njega osobno veliki događaj, jer za razliku od učenika i djelatnika koji su završili jedan razred i jednu školsku godinu, on je tek na početku – započinje svoje biskupsko služenje u Požeškoj biskupiji i puno toga treba upoznati i naučiti. Osvrnuvši se na sadržaj priredbe u kojoj je na kratki i sažet način bilo govora o Bogu koji je pobjeda i svjetlo, o Božjim zapovijedima, o životu, biskup je čestitao svima koji su tijekom minule školske godine ostvarili zapažene rezultate i za nj dobili pohvale, ali i svima onima koji su upisani u ovu školu i to je ono najdragocjenije, jer su to životi djece koja ju pohađaju. Podsjetio je kako je primarna zadaća katoličke škole pomagati roditeljima u odgoju i obrazovanju njihove djece, da rastu u vjeri i svjetlu Božjem, kako bi za nekoliko godina i u budućnosti kad odrastu mogli biti nositelji društva i vrijednosti koje su potrebne ne samo za naše obitelji, nego i za našu Domovinu, za sve sfere zdravog društvenog, kulturnog, vjerskog i svakog drugog života.

Roditelje je potaknuo da ne zaborave kako je obitelj najvažnija škola odgoja te ih je pozvao da se prisjete temelja i svoga djetinjeg životnog iskustva kojeg su primili u obitelji kao djeca. Ustvrdio je da se u školi djeca odgajaju, obogaćuju, opskrbljuju znanjima i vještinama, stječu intelektualnu, znanstvenu i kulturnu naobrazbu, ali da je sve to nadogradnja na ono temeljno što djeca nauče u svojoj obitelji.

Na kraju je u molitvi sve preporučio Gospodinu, a posebno da roditeljima i učiteljima udjeli snagu i strpljivost u njihovoj odgojno-obrazovnoj zadaći, te da ljubav prema Bogu i bližnjemu bude temelj njihova života i da će njihov predani rad Bog nagraditi obilnim plodovima.

Zazvao je na kraju Božji blagoslov na djecu, roditelje, učitelje i sve one koji svojom dobrotom prate djelovanje novljanske katoličke škole. Na kraju programa svi zajedno otpjevali su pjesmu „Marijo, o Marijo“ te je susret nastavljen međusobnim druženjem na prigodnom domjenku.

Facebook
Twitter
LinkedIn