Hodočašće učenika Gospi Voćinskoj

Učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj, predvođeni ravnateljem Krunoslavom Jurakovićem, vjeroučiteljicom Katarinom Podkulabović, učiteljima Filipom Đilasom i Helenom Buljan, hodočastili su 11. svibnja 2024., zajedno s drugim osnovnim školama iz župa Požeške biskupije, u biskupijsko marijansko svetište Gospe Voćinske. Program je počeo pokorničkim bogoslužjem i sakramentom pomirenja u voćinskoj bazilici.

Središnji dio hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući mlade hodočasnike, biskup je rekao da i na ovom hodočašću želimo Isusovoj Majci, Gospi Voćinskoj otvoriti svoje srce i posvjedočiti tko je ona nama i tko smo mi njoj.

Uputio je Isusovoj Majci zajednički pozdrav, a na pojedine zazive djeca su odgovarala pjevanim poklikom „Blažena ti što povjerova“. Podsjetio ih je da se nalazimo u Devetnici za blagdan Pedesetnice, tijekom koje se zajednica Isusovih učenika okupila s Marijom u Dvorani posljednje večere na molitvu da se na njima ostvari Isusovo obećanje dolaska Duha Svetoga i dovrši vazmeno otajstvo Isusove muke, smrti, uskrsnuća i uzašašća na nebo. Pozvao je djecu da se svojom budnom vjerom i oni pridruže moliteljima u dvorani Posljednje večere, zahvalni Bogu za dar života, dar slobode u kojoj mogu dolaziti u školu i na druge načine izgrađivati se u svojoj Domovini.

Zatim je voćinski župnik i rektor voćinske bazilike Ivan Ereiz, uputio biskupu Antunu riječi dobrodošlice. Zahvalio mu je što je tijekom minulih 27 godina s radošću dolazio u Voćin predvoditi i hodočašće osnovnoškolske djece, te mu je u ime nazočnih zaželio sretan rođendan koji je prije nekoliko dana proslavio.

Nakon svete mise, na kongresnom prostoru uslijedilo je tradicionalno natjecanje iz vjeronaučnog znanja, u kojem je sudjelovalo deset ekipa, a među njima i iz Katoličke škole u Novskoj. Ostala djeca okušala u raznim sportskim zabavnim igrama. Građa za natjecanje iz vjeronaučnog znanja bila je posvećena molitvi, u skladu s Godinom molitve koju je na razini opće Crkve proglasio papa Franjo kao pripravu za veliki Jubilej 2025. godine.

Biskup Antun je pobjedničkoj ekipi iz Župe Stražeman uručio medalju Voćinskog Svetišta s poveljom o osvojenom prvom mjestu, a drugim ekipama prigodne darove. Istaknuo je kako je lijepo u životu pobjeđivati, a osobito u znanju o vjeri i životom sjedinjenim s Isusom Kristom. Čestitao je svim sudionicima te im zahvalio za trud koji su uložili pripravljajući se za vjeronaučno natjecanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn