Biskup Škvorčević o statusu katoličkih škola i vrtića u RH

Na konferenciji za novinare na kraju 68. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održane 11. travnja u sjedištu HBK u Zagrebu, o statusu katoličkih škola i vrtića govorio je biskup msgr. Antun Škovrčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje i osnivač naše škole. Među ostalim istaknuto je:

“Kako se ne samo na političkoj, nego i na nekim razinama našeg društva zapažaju tendencije monopoliziranja odgojno-obrazovnog sustava te pojedinci i skupine nerijetko tumače kako im na tom području nije potrebna javna usluga koju im Crkva nudi. Ponašaju se kao da oni s obzirom na katoličke odgojno-obrazovne ustanove trebaju nešto dopustiti ili dati Katoličkoj Crkvi te je istaknuo da svi relevantni međunarodni dokumenti, koje je usvojila i Republika Hrvatska u svom Ustavu, polaze od toga da roditelji imaju naravno pravo i obvezu odgajati svoju djecu u skladu s vlastitim sustavom vrijednosti i savješću te im to pravo ne može nitko oduzeti.”

“Može se nazvati svojevrsnom javnom provokacijom kada određeni stranački predstavnici pripisuju dobiti Crkve ono što ona prima iz državnog proračuna da bi pokrila troškove funkcioniranja ustanova koje služe odgoju i obrazovanju, uključujući i vjeronauk u javnim školama. Roditelji djece koja pohađaju katoličke odgojno-obrazovne ustanove plaćaju jednako porez državi kao i roditelji djece koja pohađaju javne škole te je nepravedno da katolička djeca ne budu jednako tretirana, jednako financirana kao druga, samo zato što ne idu u javnu (državnu) školu.”

“Spomenuto i pitanje (su)financiranja katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova iz europskih fondova, koje državna tijela za sada isključuju, što je ponešto nerazumljivo, osobito s obzirom na dječje vrtiće kojih nedostaje u Hrvatskoj, a mogle bi ih pojedine crkvene zajednice izgraditi i pružiti roditeljima tako važnu uslugu.”

“Raspravljena su i još neka konkretna pitanja i doneseni određeni zaključci koji će biti vrlo vrijedni u promicanju daljnjih projekata s obzirom na katoličke škole. Među tim projektima je istaknuo program stručnog usavršavanja nastavnika i djelatnika u katoličkim školama. Taj projekt izradili su djelatnici Nacionalnog ureda za katolički odgoj i obrazovanje i Hrvatsko katoličko sveučilište. Taj program je vrlo pomno pripravljen i u svojim pojedinim dijelovima tako postavljen da omogućuje onim djelatnicima katoličkih škola koji nemaju dovoljno znanja i iskustva o vjeri, da ih ovim putem steknu.”

Facebook
Twitter
LinkedIn