Obilježen Dan ružičastih majica 2024.

Posljednju srijedu u veljači, u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, obilježen je Dan ružičastih majica na temu „Nasilje nije fora“. Učenici svih razreda, predvođeni svojim razrednicama i učiteljicama u produženom boravku, razgovarali su o nasilnim oblicima ponašanja te su ponovili kako se zaštititi u slučaju susreta s nasiljem. Aktivnosti je osmislila i koordinirala učiteljica Ivona Šarić.

Učenici su se u kreativnome i stvaralačkom dijelu radionice osvrnuli i promišljali o zdravoj komunikaciji, lijepim riječima i zdravim temeljima na kojima se treba izgrađivati prijateljstvo i općenito međuljudski odnosi.

Uvježbavali su komuniciranje JA porukama kojima se slušatelju jasno poručuje što želimo, te su učenici osvijestili da JA govor povećava priliku za bolju suradnju te da su obje strane točno čule što ona druga strana želi, što joj treba ili što joj smeta, što u svakodnevici smanjuje mogućnost za nastanak sukoba.

Učenici su upoznali da se svake posljednje srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica kao dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja te da je Hrvatski sabor 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ova aktivnost je planirana u okviru školskoga preventivnoga programa te projekta „Rastimo zajedno i zdravo u dobru i vrlinama 3” kojega već treću godinu provodimo u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Požegi.

Facebook
Twitter
LinkedIn