Proslava Pepelnice – početak korizmenog vremena

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 14. veljače, učenici, njihovi roditelji i djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj, uz okupljene župljane, sudjelovali su na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Luke evanđelista u Novskoj. Euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja predvodio je Krunoslav Juraković, ravnatelj spomenute Katoličke škole, zajedno s domaćim župnikom Milanom Vidakovićem.

Uvodeći u misno slavlje, ravnatelj Juraković pozdravio je okupljene vjernike, a napose sve učenike, roditelje i djelatnike Katoličke škole. Kazao je da ovim slavljem svete mise činimo prvi i ključan korak u započinjanju korizmenog vremena te da je ono temelj za preostale važne odluke koje ćemo donositi u ovoj korizmi. Učenicima je kazao da korzima, među ostalim, poručuje da postoje ljudske granice i u znanju i učenju te da je dobro osvijestiti si činjenicu da sve što čovjek ima, Božji je dar. Nakon uvodnog dijela, blagoslovljen je pepeo koji je postu po glavama vjernika u znak obraćenja i vjere u Evanđelje.

U homiliji, na temelju navještenog evanđeoskog odlomka, ravnatelj je progovorio o pravednosti za koju Isus naglašava da ju čovjek ne smije činiti pred ljudima kako bi sebe uzdigao. Kazao je da je biti pravedan uvijek izazov za čovjeka jer je pogođen mnogim nepravednostima u svijetu te da utjeha ostaje u končanoj apsolutnoj pravednosti koja pripada Božjem sudu. Baš zbog takve napetosti oko donošenja ispravnog pravednog postupanja, nastavio je ravnatelj, i duhovna sredstva – poput milostinje, molitve i posta – kojima se čovjek može služiti često puta završe u krivom smjeru, onom koji vodi u sebičnost i traži osobni interes. Isusovi poticaji o skrovitosti i poniznosti u duhovnom ponašanju, na početku ovoga korizmenog vremena, žele nas ponovno smjestiti na razinu Božjeg pogleda o čovjeku i njegovom dostojanstvu. Takvu će skrovitu milostinju, molitvu i post Bog, koji vidi u skrovitosti, nagraditi, zaključio je ravnatelj.

Na svršetku misnog slavlja, ravnatelj je potaknuo učenike da se uključe u korizmenu karitativnu akciju „Djeca djeci“ kojom se tijekom korizme prikupljaju sredstva za siromašnu djecu. Potom je zahvalio župniku Vidakoviću na susretljivosti Katoličkoj školi te je zaželio svima blagoslovljeno i plodonosno korizmeno vrijeme.

Facebook
Twitter
LinkedIn