Božićna priredba Katoličke osnovne škole u Novskoj

U prostorima Kino dvorane u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Novska održana je 22. prosinca 2023. božićna priredba Katoličke osnovne škole u Novskoj koju su pripremili učenici i njihove učiteljice i učitelji na čelu s učiteljicom Helenom Buljan. Uz djelatnike Škole, učenike i njihove roditelje, na priredbi je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, te svećenici Novljanskog dekanata.

Program je otvorio školski zbor pjesmom ,,Vratite nam malog Isusa’’. Potom je uslijedio niz različitih glumačkih, pjevnih, plesnih i recitatorskih izvedbi koje su u različitim grupama izvodili učenici svih razreda te su navedene točke bile povezane na svoj način kao predstava.

Među ostalim u predstavi je prikazan igrokaz dramske skupine pod nazivom „Razgovor zvjezdica“, božićni plesovi učenika prvoga razreda i plesne skupine učenica razredne nastave, recitacije o Božiću koje su izveli učenici Tena Horvat, Adrian Jurić, Marko Podkulabović i Tin Idžojtić. Cijeli program upotpunio je školski zbor pjevajući božićne pjesme „Veselje ti navješćujem“, „Spavaj mali Božiću“, „O pastiri, čudo novo“ i „Božićna zvona“. Pred kraj programa sve prisutne pozdravio je ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslav Juraković pohvalivši trud i rad vrijednih učenika i njihovih učiteljica i zahvalivši biskupu Antunu Škvorčeviću za potporu koju pruža i Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj te je svima čestitao Božić.

Učenicima i njihovim roditeljima te djelatnicima Katoličke osnovne škole u Novskoj obratio se potom biskup Antun. Kazao je kako je primijetio da bi djeca mogla još pjevati, ali je pitanje da li bismo mi mogli slušati. Podsjetio je kako su anđeli u Betlehemu nad Isusovim jaslicama pjevali „Slava Bogu na visini, i na zemlji mir ljudima“. Ustvrdio je da anđeli nisu završili svoju pjesmu, jer već dvije tisuće godina za njima nastavljaju pjevati mnogi, i ta njihova pjesma večeras je dospjela i do Katoličke osnovne škole u Novskoj. Zahvalio je izvođačima što su se svojom pjesmom na svoj način pridružili anđelima, čestitao im je na lijepom pjevanju, a još više na onom što su njome unijeli u naša srca.

Spomenuvši kako je večeras više puta izrečena riječ „radost“, upitao je djecu jesu li ne samo radosni, nego puni radosti. Ustvrdio je da je radost stvarnost koja ide kroz naše srce koje po njoj postaje veliko. Kazao je kako evanđelist bilježi kako su anđeli one božićne noći pastirima javili veliku radost da im se u Betlehemu rodio Spasitelj Krist Gospodin. I radost je kao i anđeoska pjesma krenula prije dvije tisuće godina i još se nije zaustavila, dospjela je večeras do ove škole, osjetili smo je po svemu onome što su djeca govorila i pjevala, a osobito po onome što su očitovala svojim razdraganim licima, te smijemo ustvrditi kako ona nije velika, nego neizmjerna, jer nas kroz nju pohađa sam neizmjerni Bog. Čestitao je djeci Božić, zahvalivši im za ljepotu kojom su nas obdarili.

Njihovim pak roditeljima poručio je da nam je Bog Isusovim rođenjem uputio silan izazov, jer se njegov vječni Sin poistovjetio s djetetom. Mi ne znamo do kraja dohvatiti sve ono što se krije u stvarnosti jednog djeteta, ali čim vidimo dijete radujemo se, raznježimo, osjetimo ne samo ono što je sada pred nama, nego i veliku Božju životnu projekciju, budućnost i vječnost, ustvrdio je biskup. Zahvalio im je što zagledani u dijete Isusa prepoznaju kolika je vrijednost svakog djeteta, i onda nastoje zajedno u obitelji rasti s djecom, nastojeći biti veliki onoliko koliko su „velika“ djeca, jer je u njima pohranjena izvornost života, koja se zagubi tijekom naših godina kako odrastamo. Poželio im je da uz brigu koju nose za svoju djecu, imaju puno radosti, gledajući što je Bog njima i svima nama u Hrvatskoj darovao po njihovoj djeci. Zahvalio je svima onima koji vole život, djecu, a kroz njih i hrvatsku domovinu.

Zahvalio je ravnatelju Krunoslavu Jurakoviću i svim djelatnicima škole za sve ono što u ljubavi čine za povjerenu im djecu, pomažući im da se izgrađuju uz pomoć Onoga koji je autor života. S njime i u školi, i u obitelji, i u društvu rastemo najviše. Poželio je da Bog blagoslovi sva zajednička nastojanja u tom pogledu. S tim mislima poželio je roditeljima sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu. Čestitku je uputio i ministru Piletiću i gradonačelnici Kušmiš te svim drugim uzvanicima iz javnog života sa zahvalnošću što podržavaju nastojanja Crkve da i po katoličkim školama bude blizu roditeljima, da bude pružena ruka svima kojima je stalo do toga da život u Hrvatskoj pobjeđuje.
Priredba je završila pjesmom “Narodi nam se Kralj nebeski” koju je, pod ravnanjem učiteljice Katarine Marić, predvodio zbor učitelja Katoličke osnovne škole u Novskoj, a svi nazočni im se pridružili.

Facebook
Twitter
LinkedIn