Učenici i djelatnici KOŠUN-a sudjelovali na slavlju svetkovine sv. Luke ev. u Novskoj

Na blagdan sv. Luke evanđeliste, zaštitnika istoimene novljanske župe i grada Novske, 18. listopada, učenici, djelatnici i roditelji Katoličke osnovne škole u Novskoj sudjelovali su na jutarnjoj svetoj misi u Pastoralnom centru Župe. Svetu misu predvodio je ravnatelj Škole Krunoslav Juraković, a u koncelebraciji bio je domaći župnik Milan Vidaković. U uvodu misnog slavlja ravnatelj je pozdravio okupljane vjernike, a napose učenike i djelatnike Katoličke škole istaknuvši da su se okupili kako bi molili Božju milost po zagovoru sv. Luke.

Kazao je da je ovo za sve učenike i djelatnike svojevrsno hodočašće budući da se vjerni novljanski narod stoljećima na ovom mjestu okupljao oko lika ovoga sveca te mu se utjecao u mnogim životnim potrebama.

U homiliji, ravnatelj je istaknuo tri stvari povezane sa sv. Lukom. Prva je svečeva zainteresiranost za život Isusa Krista o kojemu je ponajviše naučio od sv. Pavla. Toliko je zavolio Krista i njegov život da je odlučio sastaviti evanđelje ili životopis Isusov i to za kršćane iz poganskog grčkog naroda, nastavio je ravnatelj te kazao kako se od nas danas ne traži da sastavljamo evanđelje, nego da ono što je već napisano svakodnevno čitamo i razmatramo. Drugi je element povezan sa ljubavlju prema Crkvi koju je sveti evanđelist prikazao u svojim Djelima apostolskim. Tko je u Crkvi, neće nikada biti izgubljen, poručio je ravnatelj. Trebamo voljeti Crkvu i ono što nam ona daje za naše spasenje kako je to isto činio sv. Luka.

Zaključio je potom s trećim životnim elementom koji je bio preduvjet prvom i drugom, a ono je: dar slušanja. Kazao je da sv. Luka znao dobro slušati sv. Petra i Pavla u njihovim poučavanjima o Kristu i Crkvi te iz toga usvojiti sadržaje, a kasnije i primijeniti u konkretnom vjerničkom životu. Potaknuo je sve učenike da u sebi njeguju dar slušanja Božje riječi kao hrane za dušu te riječi svojih učitelja u poučavanju u odgojnim i obrazovnim temama koje će im kasnije biti korisne u životu.

Na kraju misnog slavlja, župnik Vidaković zahvalio je svima na sudjelovanju te svim župljanima poželio sretan i blagoslovljen dan njihova zaštitnika, a učenicima podijelio prigodne poklone.

U spomenutom Pastoralnom centru, također je proslavljeno središnje euharistijsko slavlje koje je, u zajedništvu sa svim svećenicima Novljanskog dekanata, predvodio preč. Josip Krpeljević, kanonik i dušobrižnik u Općoj županijskoj bolnici u Požegi. Na slavlju su sudjelovali i predstavnici državne i gradske vlasti slaveći na taj način Dan grada Novske i njezinog nebeskog zaštitnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn