Priredba učenika Katoličke osnovne škole u Novskoj na kraju nastavne godine

Na svršetku nastavne godine, 19. lipnja 2023. učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj priredili su prigodni program. Uz obitelji i prijatelje učenika, svećenike Novljanskog dekanata i druge uzvanike, na priredbi u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj bio je nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević i Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije te gradonačelnica Grada Novske Marija Kušmiš i njezin zamjenik Siniša Kesić.

Program je započeo pjesmom školskog zbora, a potom su učenici prvog razreda izveli recitaciju Grigora Viteza „Kako rastu djeca“. Nakon učenice Rafaele Mitrović (5.r.) i učenika Andrije Ježa (6.r), koji su odsvirali glazbenu točku na gitari i tamburi, nastupili su učenici drugog razreda s točkom pod nazivom „Želje“. Zatim su se učenici prve grupe Produženog boravka predstavili igrokazom „Reumatični kišobran“ autorice Željke Horvat-Vukelja. Učenici četvrtog razreda izveli su plesnu točku, a plesom i pjesmom na engleskom jeziku nastupili su učenici trećeg razreda.

Druga grupa učenika šestog razreda izvela je recitaciju Ratka Zvrka „Tvoja staza“, a učenici petog razreda predstavili su se igrokazom „Ah, ta škola!“. U programu su bile izvedene još dvije pjesme dječjeg zbora te su prikazani video uradci o projektu Požeške biskupije koji se provodi u njezinim katoličkim osnovnim školama pod nazivom „Ready-STEM-Grow“ te školskom projektu „Sam svoj majstor“. Program su vodile učenice šestog razreda Tena Jež i Petra Šepović.

Na kraju se svim uzvanicima obratio ravnatelj škole Krunoslav Juraković. U kratkim crtama prikazao je djelovanje škole u minuloj školskoj godini, te je zahvalio učenicima i njihovim učiteljicama na pripremljenom programu. Biskupu pak Antunu čestitao je imendan sa zahvalnošću za brigu koju iskazuje prema ovoj školu kao i drugim katoličkim školama Požeške biskupije, te mu je uručio dar.


U prigodnoj riječi biskup Antun je kazao djeci kako se zajedno s njima raduje što završava još jedna školska godina, ali da se još više raduje što će sljedeće jeseni početi nova školska godina u kojoj će dalje rasti u znanju, a još više u srcu. Zahvalio im je što su ove godine bili izvrsni, kako je potvrdio ravnatelj u svom pozdravu.

Potom je zahvalio učiteljima na trudu koji ulažu u proces učeničke izgradnje, a na poseban način roditeljima koji u svoju djecu ugrađuju najbolje i najljepše što imaju: svoju ljubav. Spomenuo je kako su učitelji tijekom protekle nastavne godine unosili u dječja mlada bića mnoge vrijedne sadržaje te su u programu priredbe koji su nam djeca prikazala nastojali iznijeli iz svojih mladih bića ono što nose u sebi kao vlastiti dragocjeni sadržaj, ono što jesu. U njima ne odjekuje samo znanje, nego živi snaga, plemenitost, dobrota, ljubav. Istaknuo je kako djeci u katoličkoj školi učitelji ne nastoje omogućiti da se u njima nastani samo ono što oni mogu i znaju učiniti, nego ono što može u njima ostvariti Bog svojom blizinom i snagom, da djeca žive od njegova bogatstva i to svjedočiti. Biskup je ustvrdio da se iskreno raduje svemu onome što će Bog moći po njima ostvariti u Novskoj, jer mu je po djelovanju katoličke škole omogućeno da bude u njima prisutan.

Zamolio je roditelje da surađuju s učiteljima i avnateljem kako bi djeca rasla u znanju, ali još više u onome što Bog u njima ostvaruje. Osvrnuvši se na dvoje učenika koji su nastupili s gitarom i tamburom, biskup je kazao kako iz navedenih instrumenata može nastati lijepa glazba samo ako ih uzme u ruke netko tko zna na njima svirati. To je istina i o nama ljudima, kazao je, te kad povjerimo sebe u ruke Božje i dopustimo mu da iz nas izvede ono što samo on može, nastaje iz našeg života velika glazba koja traje ne samo ovdje na zemlji, nego za vječnost. Biskup Antun je još kazao djeci kako se raduje što su oni u katoličkoj školi upravo u takvom ozračju, u kojem Bog daje da rastu zajedno s njime, ispunjeni njegovim velikim nadama.

Čestitao im je na svemu onome što je bilo uspješno ostvareno u novljanskoj katoličkoj osnovnoj školi u njenih dosadašnjih šest razreda, u vještinama čiji su nam dio prikazali u priredbi, a među njima su i vještine duha. Zazvao je na kraju Božji blagoslov na djecu, roditelje, učitelje i sve one koji svojom dobrotom prate djelovanje novljanske katoličke škole.

Facebook
Twitter
LinkedIn