„O tornadu“, „O vjetrulji“, „O barometru“ – zanimljive STEM radionice za učenike u KOŠuN-u„

U petak 21. travnja 2023. godine učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda imali su priliku sudjelovati na vrlo zanimljivoj radionici pod nazivom “Što je tornado?”. Radionicu je provela učiteljica produženog boravka Petra Diklić koja je pripremila razne aktivnosti za naše učenike.

Učenici su uz pomoć malo vode, deterdženta za suđe i jestive boje napravili svoj tornado u staklenci. Saznali su da je najveći tornado u Hrvatskoj bio upravo u Novskoj davne 1892. godine. Učiteljica Petra Diklić im je pokazala i dala primjere kako reagirati kada dođe do tornada. Pogledati i kratki video snimak Čarobnjak iz Oza u kojem se djevojčica Dorothy u prirodnoj nepogodi – tornadu.

Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda su sudjelovali na STEM radionici “Što je vjetrulja?”. Učiteljica produženog boravka Petra Diklić je kroz razgovor s učenicima i priču o vjetrovima na početku radionice uvela u važnost vjetrulje te čemu ona služi. Nekolicina učenika se upoznala s kompasom dok se ostatak učenika podsjetio što je to kompas i što nam on pokazuje.

Učenici su usvojili i naučili što je vjetar te kako on nastaje. Uz pomoć izrađene vjetrulje naučili su se orijentirati u prostoru. Za izradu vjetrulje bila im je potrebna slamčica, pribadača, olovka i kolaž papir.
Učenici šestog razreda Katoličke osnovne škole u Novksoj sudjelovali su na još jednoj STEM radionici pod nazivom “Čime mjerimo tlak zraka?”. Radionicu je provela učiteljica geografije Ivana Toth. Učenici su naučili što je tlak zraka te kako se mijenja s porastom nadmorske visine.

Jedna od aktivnosti na radionici je bila izrada barometra – instrumenta za mjerenje tlaka zraka. Uz pomoć sprave za mjerenje tlaka zraka učenici su uspoređivali visoki i niski tlak zraka. Koristeći sinoptičku kartu učenici su razlikovali anti ciklonu i ciklonu te su očitavali mjerne vrijednosti tlaka zraka.

Facebook
Twitter
LinkedIn