Stručni skup djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj u Šibeniku i Vodicama

U Šibeniku i Vodicama, 10. i 11. ožujka, održan je dvodnevni skup trajne formacije djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj na temu „Sadašnjost i budućnost katoličkih škola – stanje, izazovi i perspektive“. Uz djelatnike iz 24 katoličke škole u Hrvatskoj, na skupu su sudjelovali, također, učitelji i drugi djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj.
Susret je počeo 10. ožujka euharistijskim slavljem koje je u šibenskoj katedrali sv. Jakova predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Šibenski biskup Tomislav Rogić na početku je uputio sudionicima riječi dobrodošlice, izrazivši radost što se skup održava o 725. obljetnici uspostave Šibenske biskupije i 15. obljetnici osnutka Katoličke osnovne škole u Šibeniku, prve takve vrste u Republici Hrvatskoj.

Pozdravio je požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje; šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa, utemeljitelja Katoličke osnovne škole u Šibeniku; Ivicu Žuljevića, predstojnika Nacionalnog ureda za katoličke škole; Danijela Holeša, tajnika Nacionalnog ureda za katoličke škole; s. Mandicu Starčević, ravnateljicu Katoličke osnovne škole u Šibeniku; sve nazočne ravnatelje i djelatnike dvadeset i četiriju katoličkih škola iz cijele Hrvatske, te sve druge sudionike slavlja.

Nakon mise, program otvorenja je nastavljen u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku koja ove godine slavi petnaestu godišnjicu osnutka. Učenici su spomenute škole u prigodnom programu izveli scenski prikaz, a školska klapa je program obogatila svojim pjevanjem. Sve okupljene je pozdravio domaći biskup Tomislav Rogić, a nakon njega i biskup Ante Ivas koji je osnovao Katoličku osnovnu školu u Šibeniku. Prigodne riječi pozdrava uputio je i biskup Antun Škvorčević te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać.

Drugoga dana susreta, 11. ožujka, program se odvijao u Vodicama. Rad je započeo molitvom i uvodnim razmatranjem biskupa Škvorčevića. Potom je rektorica Zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Dijana Vican, na temelju znanstvenih istraživanja, održala predavanje o mjestu katoličkih škola u okviru odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske, europskih i svjetskih kretanja, ocrtavajući njihovu sadašnjost i budućnost. Organiziran je zatim okrugli stol na kojemu su sudjelovali p. Sebastian Šujević, dr. sc. Josip Skejo, Anita Trešćec i Katarina Varenica koji su iz vlastitog iskustva govorili o stereotipima i predrasudama o katoličkim školama. Susret je nastavljen prikazom dobrih praksi katoličkih škola. U tom dijelu susreta, psihologica iz Katoličke osnovne škole u Požegi Ana Matković i učiteljica u nastavi Produženog boravka u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj Jelena Leko predstavile su zajednički projekt o preventivnim aktivnostima koje se pod njihovim vodstvom odvijaju u spomenutim dvjema školama.

Poslijepodnevni dio programa ponovno se odvijao u prostorima Katoličke osnovne škole u Šibeniku, gdje su održane radionice za sve sudionike. Susret je završio u šibenskoj katedrali misnim slavljem koje je predvodio domaći biskup Tomislav Rogić.

Više fotografija možete pronaći na našoj Facebook stranici

Facebook
Twitter
LinkedIn