Meteorološka postaja omogućit će KOŠuN-u praktični pristup STEM aktivnostima

Katolička osnovna škola u Novskoj – projektom „Ready-STEM-Grow“ financiranog iz EGP financijskog mehanizma i Državnog proračuna RH – aktivno se priprema za uspostavljanje STEM funkcionalne učionice u čijem će se sastavu nalaziti i meteorološka postaja smještena u meteo drvenu kućicu u blizini škole. Spomenuta postaja omogućit će učenicima i učiteljima novi i praktični pristup STEM aktivnostima, napose iz područja meteorologije.

Stoga su učitelji Katoličke osnovne škole u Novskoj, 28. veljače, u sklopu istog projekta sudjelovali na edukaciji na kojoj ih je poznata meteorologinja s RTL-a Damjana Ćurkov Majaroš uvela u područje meteorologije, posebno u meteorološka mjerenja i motrenja pojava i stanja u atmosferi. Na početku predavanja, riječ pozdrava uputio je ravnatelj Krunoslav Juraković koji je istaknuo važnost ove edukacije kazavši da će njezin sadržaj pomoći Katoličkoj školi i njezinim učiteljima u uspostavi meteorološke postaje kojom se želi dati interaktivniji i zanimljiviji pristup nastavi te drugim aktivnostima i projektima, napose iz STEM područja. Kazao je da Katolička škola, među ostalim, nastoji težiti takvom razvoju, a što joj daje dodatnu posebnost. Pozdravio je i meteorologinju Ćurkov Majaroš te joj zahvalio na dolasku i na njezinoj suradnji i pomoći oko navedene uspostave meteorološke postaje.

Kroz prizemna i aerološka instrumentalna mjerenja u atmosferi, učitelji su se upoznali o načinu očitavanja tlaka zraka, o temperaturi zraka i tla, vlažnosti zraka, vjetru i oborinama. Također su se upoznali s načinom opažanja meteorološke pojave te kakvih sve vrsta oblaka, naoblake i vidljivosti razlikujemo. Među ostalim, predavačica je istaknula da postoje automatske meteorološke stanice te je kroz primjere i praktičan rad pokazala kako primijeniti podatke meteoroloških mjerenje i motrenja.
Ovom su edukacijom učitelji KOŠuN-a prošili svoja znanja iz područja meteorologije te će svoje znanje moći primijeniti pri korištenju meteorološke postaje. Jednako tako, u aktivnostima istog projekta, nakon nabave meteoroloških instrumenata i opreme, bit će organizirane i radionice za djecu.

Facebook
Twitter
LinkedIn