„Zdravi obrok za 5“ – održane radionice kojima je iskazana briga o zdravoj prehrani učenika

U Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, u sklopu projekta „Sam svoj majstor“ koji se financira iz Zaklade “Hrvatska za djecu”, održana su dvije nutricionističke radionice pod nazivom „Zdravi obrok za 5“ s temama o zdravoj prehrani namijenjene učenicima, roditeljima i djelatnicima škole. Voditelj radionica bio je Mario Valentić, profesor Tjelesne i zdravstvene kulture te popularni promotor zdravog načina života povezanog s fizičkim vježbanjem i zdravom prehranom. Na početku radionica, prisutne učenike i njihove roditelje pozdravila je voditeljica projekta Tina Grubanović.

Nakon nekoliko riječi o projektu te uvodne molitve, voditeljica je najavila i predstavila predavača Valentića kazavši da je od završetka fakulteta pa sve do danas pohađao brojne seminare i kongrese s ciljem usavršavanja vještina zdravog načina života te je na taj način razvio i brend pod nazivom „HealthyFit by Mario Valentić“ koji se može pratiti i u medijima. Nadodala je da je, također, suautor knjige „Detoks program od A do Ž“.

Uvodni dio prve radionice započeo je igrom u kojoj je cilj bio provući se kroz gumu okruglog oblika ne puštajući ruke osobe do sebe. Potom je predavač Valentić predstavio zdrave namirnice te ih uputio u nutritivne vrijednosti. Napomenuo je koliko je važno doručkovati te je naglasio da je, između ostaloga, smoothie odličan izbor baš za najvažniji obrok u danu. U nastavku radionice, učenici su se podijelili u dva tima. Svaki je tim imao zadatak napraviti smoothie uz pomoć roditelja. Osim voćnog smoothia, učenici su pravili i čokoladni uz pomoć „tajnog“ sastojka – kakaa. Nakon toga, uslijedila je degustacija i ocjenjivanje. Sudionici prve radionice bili su prvašići i njihovi roditelji.

U drugoj su radionici sudjelovali učenici od drugog do šestog razreda, zajedno sa svojim roditeljima i učiteljima. U uvodnom su dijelu učenici i roditelji odigrali kratku igru zagrijavanja kroz koju su očitovali zajedništvo i suradnju. U nastavku radionice, saznali su vrijednosti namirnica koje su bile postavljene na „zdravom stolu“, a te iste namirnice su kasnije upotrijebili za izradu „zdravih palačinki“. Nakon podjele učenika i roditelja u dva tima, započela je izrada smjese za palačinke, a potom i „zdravog namaza“. Uslijedila je degustacija palačinki te komentiranje recepta i načina na koji su napravljene. Na kraju radionice ravnatelj Krunoslav Juraković zahvalio je na suradnji i dolasku voditelju radionica i predavaču Valentiću te okupljenim roditeljima i učenicima.

Ova je vijest izrađena uz financijsku podršku Zaklade “Hrvatska za djecu”. Sadržaj ove vijesti u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade “Hrvatska za djecu”.

Facebook
Twitter
LinkedIn