Proslava Stepinčeva u Novskoj

U petak, 10. veljače, u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj svečano je proslavljena svetkovina župnog zaštitnika. Euharistijsko slavlje predvodio je Ivan Nikolić, župnik u Starom Petrovom Selu, u zajedništvo sa svećenicima Novljanskog dekanata te drugim svećenicima s područja Požeške biskupije. Među brojnim vjernicima bili su i učenici petog i šestog razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj, zajedno sa svojim učiteljicama.

Na početku homilije, predvoditelj slavlja Nikolić, u kratkim crtama, prisjetio se svoje višegodišnje župničke službe tijekom boravka u Novskoj kada je, među ostalim, osnovna i nova novljanska župa te povjerena zaštiti bl. Alojzija Stepinca. Zatim je progovorio o duhovnoj izgrađenosti i veličini bl. Alojzija te o njegovoj vjernosti Isusu Kristu, Crkvi, Domovini i čovjeku. Kazao je da današnjem društvu nedostaju ljudi poput Blaženika koji je ostavio primjer nepokolebljive vjere i pouzdanja u Gospodina, napose u teškim životnim trenucima. Istaknuo je da je cjelokupni njegov život neupitni dokaz svetosti te da se zbog toga svaki vjernik u Hrvatskoj treba radovati više nego li nestrpljivo razgovarati o tome zašto još uvijek nije kanoniziran. Potaknuo je sve da nasljeduju njegov primjer života i odanosti evanđelju te mole njegov zagovor u vlastitim potrebama.

Na završetku slavlja, domaći župnik Krunoslav Juraković zahvalio je svima na sudjelovanju, a napose predvoditelju slavlja za njegov župnički doprinos koji je uložio u počecima župnog pastorala u prvim godinama ove župe. Potom su svi zajedno uputili Bogu molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija te zapjevali njegovo geslo: “U tebe se, Gospodine, uzdam”.
Osim sudjelovanja na svetoj misi, blagdan bl. Alojzija u Katoličkoj školi proslavljen je i obilježen u redovitoj nastavi Vjeronauka gdje su učenici gledali kratki film o Blaženiku te na kreativan način u nastavi Produženog boravka.

Facebook
Twitter
LinkedIn