U KOŠuN-u održana druga edukacija o STEM vještinama

U ponedjeljak, 28. studenoga – u sklopu projekta „Ready-STEM-Grow“ koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Državnog proračuna Republike Hrvatske, a čiji je nositelj Požeška biskupija – u prostoru Katoličke osnovne škole u Novskoj održana je druga edukacija za učitelje i druge odgojno-obrazovne djelatnike pod nazivom „Microteaching u timskom planiranju učenja, poučavanja i vrednovanja STEM vještina“. Na početku edukacije, uz molitvu, riječi pozdrava uputio je ravnatelj Krunoslav Juraković koji je pozdravio voditelja edukacije Ivana Mikolića, ravnatelja Katoličke osnovne škole u Virovitici, voditeljicu spomenutog projekta Maru Stipić Bagarić iz Razvojne agencije Grada Novske-NORA te sve prisutne djelatnike Škole.

Predavač je edukaciju započeo zanimljivom aktivnošću u kojem je potaknuo polaznike na razmišljanje o važnosti i smislu timskog rada. Potom je progovorio o teoretskom dijelu „microteachinga“ i o njegovoj primjeni u nastavi, napose u odnosu na provedbu STEM aktivnosti.

Kazao je da hrvatska riječ za „microteaching“ glasi „mikropoučavanje“ te da označava tehniku ovladavanja učiteljskim kompetencijama i njihova usavršavanja kroz svojevrsnu analizu kojoj je cilj da učitelj dobije povratnu informaciju o uspješnosti prilikom ostvarivanja ishoda i ostalih vještina. U praktičnom dijelu edukacije, učitelji su imali priliku aktivno sudjelovati kroz rad u grupi na način da su osmišljavali jedan nastavni sat koristeći elemente „microteachinga“. Nakon toga su svoj rad prezentirati ostalim sudionicima, a na kraju je slijedio kritički osvrt u kojem je predavač uputio učitelje o načinima vrednovanja vještina uz pomoć „microteachinga“. Po završetku radionice, predavač Mikolić potaknu je učitelje da navedenu tehniku primjene u nadolazećim STEM radionicama s učenicima kako u sklopu projekta „Ready-STEM-Grow“ tako i u redovitoj nastavi.

Na kraju susreta, ravnatelj Juraković zahvalio je predavaču Mikoliću na održanom predavanju i radionici. Jednako tako, zahvalio je voditeljici projekta Stipić Bagarić, školskoj koordinatorici projekta Tini Grubanović te svim učiteljima na podršci i potpori koju iskazuju sudjelovanjem u aktivnostima projekta. Susret je završen zajedničkom molitvom.

Facebook
Twitter
LinkedIn