„Lijepo kao u bajci“ – priredba u povodu završetka nastavne godine

Na završetku nastavne godine, u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj priredili su prigodni program. Uz obitelji učenika, svećenike Novljanskog dekanata i druge uzvanike, priredbi je nazočio i požeški biskup Antun Škvorčević te Ivica Žuljević, predstojnika Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, novoizabrana gradonačelnica Novske Marija Kušmiš i zamjenik gradonačelnice Siniša Kesić.

Riječ pozdrava svim uzvanicima uputio je ravnatelj Škole Krunoslav Juraković koji je u kratkim crtama prikazao njezino djelovanje u minuloj školskoj godini. Izrazio je biskupu Antunu čestitku u povodu 25. obljetnice osnutka Požeške biskupije i biskupova ređenja te 50. obljetnice svećeničkog ređenja, zahvalivši mu pri tome za brigu koju iskazuje za ovu školu, kao i za druge katoličke škole u Požeškoj biskupiji. Predstavnici učenika iz svakog razreda sviranjem, pjevanjem, plesom, recitacijama i glumom na temu „Lijepo kao u bajci“ očitovali su svoju kreativnost i uživljenost u dječji svijet. Program je započeo pjesmom zbora pod vodstvom nastavnice Katarine Marić, potom su učenice petog razreda Gabrijela Topić i Petra Šepović izvele recitaciju Pjesma za svu djecu svijeta. Nakon učenice Gabriele Tušek, koja je odsvirala na violini pjesmu Isuse, volim te nastupili su učenici trećeg razreda s plesnom točkom. Zatim su učenici Katja Komljenović, Mate Anđela Kos i Kristian Mlinar izveli recitaciju Zaljubljeno sunce. Učenici prvog razreda izveli scenski prikaz na engleskom jeziku Djed i repa, a učenici petog razreda prigodan igrokaz na njemačkom jeziku. Scenskim prikazom predstavili su se zajednički učenici 3., 4. i 5. razreda, a potom su Rafaela Martinović i Kristian Mlinar izveli dvije glazbene točke na gitari. Učenici drugog razreda izveli su interaktivnu scensku igru Kako doći bliže suncu, a učenici četvrtog razreda igrokaz Najljepši cvijet.

Na svršetku programa biskup Antun je kazao da su ga djeca na ovoj priredbi ponešto vratila u djetinjstvo koje je doba našeg života nikad iscrpljeno ni dovršeno, te mi do kraja života ostajemo djeca, sve očekujući da se ono ostvari na neki bajkovit način, upravo onako kako su nam djeca danas ispripovijedala. Stoga je uvijek lijepo vratiti se u djetinjstvo i ponovno provjeriti tko smo po onom svome izvornom, Božjem naumu o nama. Zahvalio je ravnatelju i djelatnicima te svim učenicima Katoličke osnovne škole u Novskoj što su ovom priredbom oživjeli u nazočnima djetinjstvo i ono što je zauvijek ostalo lijepo, te izrazio uvjerenje da u nebu nećemo biti djetinjasti, nego djetinjstvo ostvarivati u punini. Pridružio se pozdravima uzvanika onim redom kako je to ravnatelj na početku priredbe učinio, na čelu s gospodinom ministrom i novom gradonačelnicom. Roditeljima, djedima i bakama poručio je da u uvijek novim nastojanjima oko služenja mladim naraštajima u ljubavi izazov i ljepota roditeljstva.

Zapodjenuvši razgovor s učenicima, biskup se zanimao kako su, te je komentirajući odgovore da su dobro, vrlo dobro, ili odlično, ocijenio njihov nastup na današnjoj priredbi izvrsnom ocjenom, jer je sve što su na njoj prikazali i pokazali bilo od srca. Kad god se od srca uči, radi, pjeva ili govori, to je uvijek lijepo, ustvrdio je biskup, te je djeci zahvalio za posvjedočenu ljepotu.

Spomenuvši kako su se djeca u priredbi uspoređivala sa suncem, s macom, s repom, s različitim cvjetovima na livadi i drugim prirodnim datostima, kazao je kako uvijek kad se uspoređujemo sa stvarnošću oko nas, otkrivamo ljepotu i tko smo mi u njoj. Ali kad se usporedimo s Isusom Kristom, tek onda najtočnije znamo tko smo zapravo, jer je on žrtvujući se za nas na križu do u smrt, posvjedočio da nas voli onako kako nas voli Bog, kojemu smo najdragocjenija bića od svih njegovih stvorenja. Poželio im je da usvajajući mnoga znanja u svojoj Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj i mjereći sebe s različitim stvarnostima stvorenog svijeta, nikad ne zaborave uspoređivati se s Isusom, s njegovom ljubavlju za njih, koja na svoj način progovara i kroz roditeljsku ljubav. U svijesti da su voljena bića, poželio im je puno radosti tijekom ljetnog odmora, pozvavši ih da kroz to vrijeme ne zaborave biti dobri i vjerni Isusu. Zahvalio je roditeljima, djedima i bakama za sve ono što svojom ljubavlju nastoje činiti za ovu djecu, napomenuvši kako sve drugo što činimo za naše mlade prolazi, a ostaje ljubav i plemenitost ugrađena u njih, od koje se istinski živi i po kojoj i Novska postaje bolja i ljepša.

Priredba je završila prigodnom dječjom pjesmom, a potom je uslijedilo međusobno druženje u prostorima Škole.

Facebook
Twitter
LinkedIn