„Ponovno izgraditi, restaurirati, obnoviti zajedništvo“ – Svjetski dan katoličkog odgoja i obrazovanja 2022.

Na blagdan Uzašašća Gospodinovog, 26. svibnja, učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj obilježili su i proslavili Svjetski dan katoličkog odgoja i obrazovanja koji je ujedno školski tematski dan. Na temu „Ponovno izgraditi, restaurirati, obnoviti zajedništvo“ održane su radionice za čiju provedbu su pripremljeni materijali u organizaciji Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole. Za provedbu radionica u Katoličkoj školi u Novskoj pobrinuli su se učitelji razredne i predmetne nastave pod vodstvom učiteljice Brigite Jelačić.

Učenici prvog razreda izrađivali su triptih sa temom zajedništva u obitelji, čitali su prispodobu o Izgubljenom sinu, govorili o oprostu i glumili su situaciju oprosta.


Učenici drugoga razreda razgovarali su o simbolima kršćanstva te su izrađivali vitraje sa simbolom križa, a učenici trećeg razreda također su razgovarali o simbolima kršćanstva i njihovom značenju, a potom su pastelama slikali određene simbole. U slobodnom organiziranom vremenu nastave Produženog boravka, učenici od prvog do trećeg razredna nastavili su obilježavanje kroz ples i igru.


Učenici četvrtog razreda pisali su akrostih na riječ „zajedništvo“, na kreativan način ponovili su Deset Božjih zapovijedi te su iskazali spremnost da će ih se pridržavati u svom životu. Učenici petog razreda izradili su plakat na temu zajedništva s porukama kako obnavljati i izgrađivati zajedništvo u školi.

U drugom dijelu proslave Dana katoličkog odgoja i obrazovanja, učenici drugoga i trećega razreda, u zajedništvu sa svojim učiteljicama Brigitom Jelačić i Dajanom Melnik te vjeroučiteljicom Ivanom Vašara, uputili su se u župnu crkvu bl. Alojzija Stepinca u Novskoj, gdje su se priključili vjernicima Župe i sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio ravnatelj Krunoslav Juraković, a koncelebrirao domaći župnik Perica Matanović.

Na svršetku slavlja, ravnatelj Juraković čestitao je svim učenicima i učiteljima Dan katoličkog odgoja i obrazovanja kazavši da je u životu vrlo važno biti obrazovan i školovan s izvrsnim uspjesima, ali da takvo znanje ima svoj cjeloviti smisao tek kada osoba postane svjesna da je potrebnije ponajprije ljubiti Boga i bližnjega onako kako nas je Isus naučio. Upravo je to smisao cjelovitog katoličkog odgoja koji pruža katolička škola, zaključio je ravnatelj.

Facebook
Twitter
LinkedIn