Ravnateljev pozdrav i zahvala za Dan škole

Dragi učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj, dragi roditelji, cijenjeni i poštovani gosti!

Danas nas je ovdje, u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj, okupila proslava Dana Katoličke osnovne škole u Novskoj. Na današnji dan, prije osam godina, Trg sv. Petra u Rimu, zajedno s njegovim glavnim i pokrajnjim prilazima, bio je ispunjen tisućama vjernika koji su sudjelovali na slavlju proglašenja svetim pape Ivana Pavla II. Stoga smo, na svoj način, današnjom proslavom Dana škole, među ostalim, odlučili ugraditi spomen i na toga sveca koji je imao važnu ulogu u promicanju odgoja mladih u katoličkom duhu te ga se nerijetko naziva i zaštitnikom mladih. Isto tako, utemeljio je Požešku biskupiju prije 25 godina i imenovao njezina prvog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića. Dopustite mi da na početku, u ime Škole, izrečem riječi pozdrava te vas molim da nakon toga iskažimo izraz dobrodošlice svim gostima zajedničkim pljeskom. Ponajprije pozdravljam sve vas učenike, djelatnike i roditelje te vam ujedno čestitam Dan škole i petu obljetnicu njezina rada.

Pozdravljam predstojnika Nacionalnog i Biskupijskog ureda za katoličke škole preč. Ivicu Žuljevića koji danas ovdje sudjeluje u ime osnivača škole požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića te iskazujem zahvalnost Ocu Biskupu i Vama, predstojniče, za sve ono što činite za Katoličku školu u Novskoj i za druge katoličke škole. Pozdravljam, također, gospođu Željku Josić, državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te joj iskreno zahvaljujem na dolasku i podršci koju ovim putem svjedoči. Riječi pozdrava upućujem zamjeniku župana Sisačko-moslavačke županije gospodinu Mihaelu Juriću te domaćem gradonačelniku Marinu Piletiću, zajedno sa suradnicima. Ujedno zahvaljujem za potporu koju Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska iskazuju Školi. Dobrodošlicu i riječi zahvale za njihovu podršku iskazujem svim svećenicima novljanskog dekanata predvođenima arhiđakonom preč. Milanom Vidakovićem i dekanom preč. Pejom Oršolićem te časnim sestrama družbe Kćeri Milosrđa iz novljanskog samostana. Pozdravljam sve nazočne ravnatelje katoličkih škola Požeške biskupije te osnovnih, srednje i glazbene škole na području grada. Sve nazočne ravnatelje i direktore javnih i gradskih ustanova, članove školskog odbora te predstavnike medija. Svima vam od srca zahvaljujem na vašemu dolasku, izdvojenom vremenu i želji da budete dionici proslave ovoga Dana. Zaslužujete pljesak.   

Po prvi puta slavimo Dan Katoličke osnovne škole u Novskoj i to o petoj obljetnici njezina osnutka te 25. obljetnici osnutka Požeške biskupije. Pet godina naizgled nije puno, ali je, vjerujem, dovoljno vremena da se postave prvi temelji, istakne identitet, steknu prva znanja i vještine, produbi vjera, osnaži duh i prijateljstvo, učvrsti nada u započeto djelo. To je samo dio onoga što je Katolička škola, uz sve uspone i padove, nastojala živjeti kroz svoj svakodnevni život od zbornice do učionice, od školske zgrade do obiteljske kuće, od crkve do gradskih ulica, trgova i igrališta.

Želio bih da u kratkim crticama zavirimo u određeni povijesni sadržaj ove još uvijek mlade škole. Nakon pozitivnih iskustava Požeške biskupije s katoličkim školama (gimnazije i osnovne škole) u Požegi i Virovitici, dana 15. ožujka 2017. godine započela je ova novljanska priča Katoličke škole koju je navedenog dana osnovao požeški biskup. Što je sve u vezi ove škole prethodilo prije toga ožujka, vjerujem da nam mogu posvjedočiti oni koji bolje poznaju povijest nego li ja. Škola je s radom započela 4. rujna iste godine svečanim otvorenjem. Od osnutka do gotovo početka nastave, svoje sjedište imala je na adresi Pastoralnog centra Župe sv. Luke ev., a potom se seli na lokaciju novouređenih poslovnih prostora Grada Novske u sklopu Sportske dvorane Srednje škole Novska, gdje i danas djeluje, doduše u počecima s viškom prostorija koje su nam s radošću služile za skladištenje stvari, a danas se zbog toga najčešće “češkamo po glavi” jer viška prostora više nema (a ravnatelju je, gle’te slučaja, sve rjeđa kosa).

Katolička škola – nekad i izgledom i brojem što učenika, a što djelatnika – bila je mala do te mjere da bi prolaznici koji šetaju gradom, dok bi naišli na malu skupinu prvašića od 13 učenika prve generacije, više sličili razdraganim ljudima koji kao da su promatrali majku s djecom u kolicima, a ne učiteljicu s učenicima koji su već u školskim klupama. Danas su pak, kako ste mogli vidjeti, kao ponosni učenici svoje škole, pred vama nastupili, svatko na svoj način, 80 učenika u pet generacija, od prvog do petog razreda, a njima će se od jeseni, nadam se, pridružiti novih 20 učenika budućeg prvog razreda. Dakle, jedno je očito, Katolička škola više nije ni mala ni malena, a ove brojke su ništa drugo doli samo pokazatelj da je postala prepoznatljiva po svom pristupu, a roditelji, vjerujem, zadovoljni. Sve je to plod zajedničkog i upornog rada i truda svih dionika uključenih u odgoj i obrazovanje naše djece, a napose milosti Božje, prisutne od prvog do današnjeg dana postojanja i rada Škole.

I na kraju, želim zahvaliti. U ime cijele odgojno-obrazovne zajednice Katoličke škole, zahvaljujem preuzvišenom ocu biskupu Antunu, za odvažnost u osnivanju pete katoličke škole na području Požeške biskupije s ciljem da se, kroz upis u katoličku školu, roditeljima i njihovoj djeci omogući biti ono što jesu te da smiju to javno svjedočiti. Jednako tako zahvaljujem Gradu Novskoj i njezinom gradonačelniku Marinu za doprinos i aktivnu suradnju kako u počecima Škole, tako i u svim godinama koje su slijedile. Zahvaljujem, također, Razvojnoj agenciji Grada Novske-NORA za njihovu suradnju oko razvoja Katoličke škole kroz razne projekte edukacijske, materijalne i promotivne naravi te Zakladi “Hrvatska za djecu” za prepoznavanje rada Škole i pruženu potporu u više navrata. Jednako tako zahvaljujem ustanovama, školama i drugim suradnicima pojedincima koji su zajedno s nama sudjelovali u raznim projektima. Tu su i mnogi pojedinci i dobročinitelji koji nas, svaki na svoj način, podržavaju i duhovno prate, a među njima i oni koji su se posebno angažirali oko organizacije današnje priredbe – hvala i njima.

Posebno želim zahvaliti prvoj ravnateljici časnoj sestri družbe Kćeri Milosrđa Jeleni Krilić za prvu i najizazovniju, a prema tome i najtežu godinu rada Škole u kojoj je bilo potrebno učiniti sve one važne administrativno-upravne i pedagoške korake koji slijede nakon osnutka i početka izvođenja nastave. Njezinoj se požrtvovnosti pridružuju, također, djelatnici Škole i drugi suradnici koji su od prvih dana bili dionici spomenutih početnih izazova, zajedno s prvom generacijom učenika, današnjih “petaša” i njihovim roditeljima. Zahvaljujem svim mojim suradnicima, tj. učiteljicama i učiteljima, administrativnom i tehničkom osoblju te svim djelatnicima koji su ovih pet godina svojim radom ugradili sebe u rast Škole. Hvala i vama, dragi roditelji, na povjerenju koje iskazujete svojim upisom u našu školu te za vašu suradnju oko odgoja i obrazovanja djece.

I na kraju, hvala vama, dragi učenici što, uz sve svoje nesavršenosti, ipak dopuštate biti učenici – tj. osobe koje su svjesne da bez učitelja teško mogu uspjeti u životu. Ponovno ste pokazali da je svatko od vas jedinstveno Božje stvorenje s kojim Bog ima plan u životu. Računajte na vaše jače strane! Hvala vam za današnju priredbu, a jednako tako i vašim učiteljicama, na čelu s učiteljicom Marijom Horvat, koje su vas kroz proteklih nekoliko tjedana strpljivo pripremale.

Još jednom, hvala vam svima, pratio vas zagovor sv. Ivana Pavla II. i Bog vas poživio.

Facebook
Twitter
LinkedIn