Korizmena duhovna obnova djelatnika Katoličke osnovne škole u Novskoj

U subotu, 12. ožujka, u prostorima Katoličke osnovne škole u Novskoj, održana je Korizmena duhovna obnova za djelatnike Škole. U Katoličkoj školi, duhovna obnova u korizmenom vremenu, uz pripravu za slavlje Uskrsa, također čini sastavni dio trajne formacije i usavršavanja djelatnika u njihovoj duhovnoj dimenziji čijim se sadržajem nastoji pružiti duhovna potpora djelatnicima u odgojnom i profesionalnom pristupu učenicima i roditeljima. Voditelj ovogodišnje Korizmene duhovne obnove bio je trajni đakon Zagrebačke nadbiskupije Miljenko Bošnjak.

Duhovna obnova započela je zajedničkom molitvom, a potom je sve okupljene pozdravio ravnatelj Krunoslav Juraković iskazavši đakonu Miljenku dobrodošlicu u Novskoj. Ravnatelj je djelatnicima pojasnio službu trajnog đakona u Katoličkoj Crkvi zajedno sa specifičnostima koje taj stupanj svetog reda u sebi ima. Predstavio je đakonu djelatnike Katoličke škole te ukratko prikazao djelovanje Škole na području odgoja i obrazovanja. Kazao je da se ova duhovna obnova održava u obljetnici pete godine postojanja Škole te da je u tom smislu potrebno ponajprije zahvaliti Bogu za ustrajnost u svim kušnjama, ali i moliti Ga za snagu i milost za nastavak plodonosnog rada.

Nakon toga je uslijedilo duhovno razmatranje u kojem je đakon Miljenko, na temelju evanđeoskog ulomka o svadbi u Kani Galilejskoj, progovorio o različitim dimenzijama međuljudskih odnosa. Između ostaloga, kazao je da navedeni evanđeoski ulomak izvrsno prikazuje dobre primjere koji su primjenljivi za naš svakodnevni bračni i obiteljski život, ali i na okruženje na radnom mjestu.

Tako je Isusova majka Marija primjer budnog i pažljivog oka koje uočava prije ostalih ljude koji su u potrebi te pronalazi rješenje kako bližnjega spasiti od sramote i poniženja. Njezino rješenje, nastavio je đakon, nalazi se u njezinom sinu Isus, odnosno, u njegovoj svemoćnoj Božjoj riječi koja čini čuda, a prije događaja čuda, na scenu nastupaju sluge koje vjeruju toj Božjoj riječi. Povezujući navedeno s međuljudskim odnosnima, kazao je da se dobri međuljudski odnosi temelji na čovjeku, radnom kolegi, ženi, mužu, ljudima ili kolektivu koji je sposoban najprije vidjeti da je čovjek u potrebi za potporom od strane drugoga. Nakon toga slijedi spremnost za rješavanjem mnogih prepreka i problema na koje se nailazi, a rješenja se uvijek, na svoj način, nalaze u Božjoj riječi koja daje snagu da određene odnose zdravo učvrstimo, a prepreke premostimo.

Naposljetku, iz primjera slugu iščitava se da je, u konačnici, za dobre međuljudske odnose potrebno povjerenje i poslušnost, zaključio je đakon Miljenko kazavši da je plod cijeloga ovoga procesa „dobro vino“, tj. konkretna djela ljubavi i poštovanja koje bilo koju zajednicu čine sretnom i zadovoljnom. Nakon razmatranja, đakon je odgovarao na pitanja djelatnika iznoseći vlastita iskustva iz svoje đakonske službe, ali i bračnog i obiteljskog života te određenih događaja i situacija na koje je nailazi na svom radnom mjestu u Ministarstvu branitelja.

Drugi dio duhovne obnove održan je u Župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio ravnatelj Krunoslav, a uz njega je svoju đakonsku službu vršio trajni đakon Miljenko koji je održao propovijed na temu predrasuda. Na svršetku svete mise, ravnatelj je zahvalio đakonu na spremnosti i održanim razmatranjima te na upućenim riječima podrške. Duhovna obnova završila je zajedničkim objedom.

Facebook
Twitter
LinkedIn