Proslava Čiste srijede – Pepelnice

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka, učenici, njihovi roditelji i djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj, uz okupljene župljane, sudjelovali su na svetoj misi u pastoralnom centru Župe sv. Luke evanđelista u Novskoj. Euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja predvodio je Krunoslav Juraković, ravnatelj spomenute Katoličke škole.

Uvodeći u misno slavlje, ravnatelj Juraković pozdravio je okupljene vjernike, a napose sve učenike, roditelje i djelatnike Katoličke škole. Kazao je da ovim slavljem svete mise činimo prvi i ključan korak u započinjanju korizmenog vremena te da je ono temelj za preostale važne odluke koje ćemo donositi u ovoj korizmi. Podsjetio je okupljane na poticaj koji je uputio papa Franjo Katoličkoj Crkvi da se post, nemrs i molitva današnjega dana namijeni za prestanak rata i mir u Ukrajini. Također je podsjetio na pismo koje je uputio požeški biskup Antun Škvorčević o ratnim stradanjima u Ukrajini te o prikupljanju novčanog dara za žrtve stradanja u Ukrajini.

U homiliji, na temelju prvog čitanja iz Knjige proroka Joela, ravnatelj je istaknuo kako Bog po proroku Joelu potiče narod na razdiranje srca, a ne svojih haljina. Pojasnio je da je jedan od židovskih običaja za izražavanje dubokih emotivnih stanja u čovjeku poput žalosti, tuge, jada i nemoći bio također „razdiranje haljina“. Naveo je nekoliko primjera iz Staroga Zavjeta gdje se spominje takvo postupanje. Tako kralj David razdire svoje haljine kada čuje za smrt prijatelja Jonatana, zatim Ruben, jedan od Jakovljevih sinova, razdire haljinu kada ostala braća prodaju Josipa u Egipat ili u Novom Zavjetu kada veliki svećenik za vrijeme Isusove osude razdrije haljine govoreći da je iz njegovih usta čuo hulu. Protumačio je, zatim, da svako razdiranje haljine u svojoj konačnici otkiva čovjekovu intimu koja se nalazi ispod poderane odjeće te da prorok pojašnjava kako je baš zbog takvog intimnog otkrivanja potrebnije razderati svoje srce i dušu, odnosno otkriti skrovitosti i tajnosti koje leže duboko u čovjeku, a koje je potrebno potom predati Bogu. Na taj način, nastavio je, predajemo u ruke milosrdnog Isusa Krista svoje jade i nemoći uzdajući se i povjeravajući njegovoj milosti koja liječi i preobražava. Zaključio je da je to izazov koji stoji i ove korizme pred svakim vjernikom te da je ono sastavni dio obraćenja na koje nas poziva slavlje Pepelnice u svom obredu pepeljenja.

Nakon homilije blagoslovljen je pepeo koji je postu po glavama vjernika u znak obraćenja i vjere u Evanđelje, a na svršetku misnog slavlja ravnatelj je zaželio je svima blagoslovljeno i plodonosno korizmeno vrijeme. Nakon svete mise, održan je kratki susret učenika sa časnom sestrom Zrinkom Vuković koja je predstavila učenicima pastoralne aktivnosti Župe te ih pozvala na otvorenost i uključivanje u iste. 

Facebook
Twitter
LinkedIn