Školski medni dan 2021.

U ponedjeljak, 7. prosinca, učenici prvoga razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj, pod vodstvom učiteljice Ivane Marušić, obilježili su Školski medni dan hrvatskih pčelinjaka.

Tom su prigodom svim prvašićima uručene staklenke meda Pčelarske udruge “Metvica” Novska. Program Školskog mednog dana i promociju meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Učenici su se najprije upoznali sa svetim Ambrozijem, zaštitnikom pčela i pčelara koji je prema predaji u pčelinjoj košnici vidio model skladne zajednice u kojoj vlada red i rad. Vjerovao je da pčele predstavljaju sve ono što je uređeno, pobožno, uzvišeno i sveto te ga se stoga u slikarstvu često prikazuje kako stoji pred košnicama okružen pčelama.

Kroz edukativnu prezentaciju pod nazivom „Priče sa cvjetne livade“, učenici su otkrili važnost pčela i pčelarstva, kao i prednosti konzumacije meda u svakodnevnoj prehrani. Također su upoznali insekte koji proizvode hranu koju konzumiraju ljudi pri čemu su riješili zagonetku. Na kraju su pogledali zanimljiv crtani film o vrijednim pčelama te imali likovnu radionicu.

Facebook
Twitter
LinkedIn