Proslava blagdana sv. Luke evanđeliste u Novskoj

Na blagdan Sv. Luke evanđeliste, zaštitnika istoimene novljanske župe i grada Novske, 18. listopada, učenici, djelatnici i roditelji Katoličke škole u Novskoj sudjelovali su na jutarnjoj svetoj u Pastoralnom centru sv. Luke evanđeliste. Svetu misu predvodio je domaći župnik Milan Vidaković, a uz njega u koncelebraciji bio je ravnatelj Škole Krunoslav Juraković. Župnik je u uvodu misnog slavlja pozdravio okupljane župljane, a napose učenike i djelatnike Katoličke škole istaknuvši da su se okupili kako bi molili Božju milost za ozdravljenje od naših duhovnih i tjelesnih poteškoća te za nadahnuće svetim pismom, a sve po zagovoru sv. Luke koji je bio i liječnik i pisac.

U homiliji je naznačio važne dijelove života i svetosti sv. Luke u prvom redu kao pisca evanđelja i Djela apostolskih. Kazao je kako se u tom pisanju svetac i evanđelist, nadahnut Duhom Božjim, isticao kao čovjek reda i discipline. Također se ističe, nastavio je župnik, po zapisima o nekim posebnim trenutcima poput Isusove molitve Bogu Ocu te jedinstvenim događajima iz života Blažene Djevice Marije. Nadodano je da je sv. Luka kao liječnik vodio brigu o vlastitom zdravlju duše i tijela, ali isto tako i o zdravlju bližnji. Kazao je da je za čovjekovo zdravlje izuzetno važna molitva o kojoj govori evanđelist u svojim djelima. Potaknuo je, stoga, sve učenike da redovito mole za svoje roditelje te da im svakodnevno govore da ih vole. Po tome se, zaključio je župnik, u svakom čovjeku, a napose u roditeljima, širi Božja snaga i milost po kojoj se osoba osjeća voljenom, prihvaćenom i zdravom.

Na kraju misnog slavlja, župnik Vidaković zahvalio je svima na sudjelovanju te svim župljanima poželio sretan i blagoslovljen dan njihova zaštitnika.

U spomenutom Pastoralnom centru, također je proslavljeno središnje euharistijsko slavlje na kojem su u zajedništvu sa svim svećenicima Novljanskog dekanata te drugim svećenicima, uz brojne domaće župljane, sudjelovali i predstavnici gradske vlasti slaveći na taj način Dan grada Novske i njezinog nebeskog zaštitnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn