Učenici petog razreda postali mali rangeri u Parku prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Novskoj i Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Novska, a uz podršku HEP-a provodi projekt POWER RANGER. Kroz spomenuti projekt razvio se program JUNIOR RANGER – mali čuvari prirode koji ima za cilj putem edukativnih radionica potaknuti djecu na promišljanje o prirodnim vrijednostima, njezinu očuvanju i odgovornog ponašanja prema prirodi.

Na koliko se kilometara prostire Park prirode Lonjsko polje, koje su njegove vrijednosti, koliko životinjskih i biljnih vrsta ima na području Parka, koje su sve dužnosti čuvara prirode (rangera), kako se rade monitorinzi, koje alate koriste čuvari i kako se s njima služiti okušali su se učenici petog razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj tijekom dvodnevnih aktivnosti.

S čuvarima su sudjelovali u akciji spašavanja kornjače koja se zaplela u ribarsku mrežu te tako i praktično iskusili jedan manji dio čuvarskog posla. Dok su edukaciju o sigurnosti boravka u prirodi i ponašanja u kriznim situacijama provodili članovi HGSS-a. Učenici su se okušali i u pružanju prve pomoći unesrećenoj osobi. Kroz igru geocaching otkrivali su do tada ne istražene punktove u Parku, a kroz kviz su ponavljali novostečeno znanje. Okupljanje oko logorske vatre uz pripovijedanje rangerskih doživljaja, promatranje nebeskih tijela pomoću teleskopa, gledanje filma pod zvijezdama i noćenje u šatorima za njih su bili pravi izazov.

Drugi dan započeo je pregledom šatora, podizanjem zastave i jutarnjom tjelovježbom, a nakon istraživanja vodenog svijeta rijeke Save i provjere stečenih znanja, uslijedio je svečani dio programa. Pred okupljenim roditeljima, učenici su prisegnuli da će biti vjerni mali rangeri, čuvari prirode i svih njezinih ljepota, a zbog dobivene diplome i značke JUNIOR RANGER-a radost i oduševljenje nisu mogli sakriti. Kao prvim malim rangerima u ovome projektu, Park prirode Lonjsko polje osigurao im je i određene povlastice prilikom posjeta parku.

Facebook
Twitter
LinkedIn