Radni sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije

Pred početak nove školske godine 2021./2022. u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi u organizaciji biskupijskog Ureda za katoličke škole održan je 23. kolovoza 2021. radni sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije. Uz predstojnika spomenutog Ureda Ivicu Žuljevića, na sastanku je sudjelovao ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi Ivica Bedeničić, ravnateljica Katoličke klasične gimnazije u Virovitici Marijana Novak Stanić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici Mario Večerić i novoimenovani ravnatelj iste Škole Ivan Mikolić, te ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslav Juraković. Pridružio im se i požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon molitve, rad je otvorio predstojnik Žuljević, uputivši pozdrav biskupu Antunu i nazočnim ravnateljima. Potom je predstavio dnevni red i zahvalio im za sudjelovanje na sastanku kao i za sve ono što nastoje činiti u svojoj odgovornoj službi.

U prigodnoj riječi biskup Antun je istaknuo kako sudjeluje na ovom susretu s dvostrukim osjećajem: radosti i određene tuge. Ovo je radostan trenutak zbog toga što se u krug djelatnika katoličkih škola uključio novi ravnatelj Ivan Mikolić te mu je izrazio dobrodošlicu i uručio dekret o imenovanju, poželjevši mu Božji blagoslov u radu. Spomenuo je zatim da je ovo ponešto tužan trenutak jer se opraštamo od Maria Večerića, koji je šest godina bio ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, te mu je zahvalio za požrtvovnost i mudrost kojom je vršio navedenu službu. Zahvalnost je proširio na sve druge ravnatelje za njihovo dvostruko služenje: vođenje školskih ustanova po propisima Republike Hrvatske i djelovanje u skladu s identitetom i svrhom katoličkih škola. Podsjetio je kako su katoličke škole evangelizacijske postaje požeške mjesne Crkve u kojima ona po odgojno-obrazovnom projektu promiče evanđeoski sustav vrijednosti i pomaže mladim ljudima da u svojoj slobodi uvide i prihvate Isusov put i postanu dionici njegove mjere očovječenja.

Potom je predstojnik Ureda Žuljević predstavio personalne promjene u katoličkim školama Požeške biskupije, koje se odnose na novog ravnatelja Ivana Mikolića u Virovitici te imenovanje novih vjeroučitelja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi i Katoličkog klasičnoj gimnaziji u Virovitici, Zvonimira Zeleniku i Tomislava Dokozu. Ravnatelji su potom dali izvještaje o protekloj školskoj godini, postignutim uspjesima učenika, provođenju nastave koja je djelomično bila i na daljinu zbog pandemije koronavirusa te o upisima učenika u novu školsku godinu 2021./2022. Zatim su zajednički razmotrili početak nastave idućega 6. rujna u katoličkim školama te primanje prvaša u osnovne škole i gimnazije s posebnim naglaskom na organiziranje produženog boravka. Predstojnik Ureda Žuljević istaknuo je važnost vođenja brige o imovini škole, potaknuo je ravnatelje da racionalno raspolažu materijalnim dobrima te naglasio kako škole u Virovitici i Novskoj iziskuju određena materijalna ulaganja u uređenje prostora.

Biskup Antun je među ostalim upozorio na važnost sigurnosnog pitanja u katoličkim školama kojem trebati posvetiti dužnu pozornost. Dogovoreno je da će se u skladu s epidemiološkim mjerama organizirati u prvom tjednu nastave zaziv Duha Svetoga za sve učenike i djelatnike u Požegi, Virovitici i Novskoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn