Održana Korizmena duhovna obnova za djelatnike škole

U utorak, 30. ožujka, u pripravi za slavlje Uskrsa, održana je Korizmena duhovna obnova za djelatnike škole. U Katoličkoj je školi duhovna obnova dio trajne formacije i usavršavanja djelatnika u njihovoj duhovnoj dimenziji koja uvelike pomaže djelatnicima u odgojnom i profesionalnom pristupu učenicima. Voditelj ovogodišnje Korizmene duhovne obnove bio je p. Tomas Cybula, svećenik i redovnik Družbe Presvetog Srca Isusova te župnik Župe Prečistoga Srca Marijinog u Ilovi.

Susret je započeo slavljem pokorničkog bogoslužja, a potom svete mise u novljanskoj župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca. Na početku svete mise, ravnatelj je Krunoslav Juraković pozdravio i predstavio p. Tomasa naglasivši da je rodom iz poljskog grada Pulawya te da se ovim susretom na neki način ostvaruje i povezanost s voljenim papom sv. Ivanom Pavlom II. koji se posebno štuje u novljanskoj Katoličkoj školi. Nadodao je da su djelatnici Škole posebno radosni što je minulih dana, u skladu sa školskim statutom te uz suglasnost Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, odobren Dan škole koji će se od ove godine pa nadalje slaviti 27. travnja, na dan kada 2014. godine Ivan Pavao II. proglašen svetim.

U homiliji, p. Tomas kazao je da liturgija Velikoga tjedna, a posebno Vazmenoga trodnevlja sama po sebi toliko snažna da je o njoj potrebno jako malo govoriti. Nastavio je da se vjernici, ovih dana, pripravljaju za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a na tome putu potrebna je svijest da nema Uskrsa bez križa.

„Nošenje križa je blisko svakome čovjeku, bez obzira na zvanje i zanimanje, položaj, ugled. Svaki čovjek nosi križ određene težine, a svima je jedno zajedničko: u prihvaćanju trpljenja u nošenju križa pronalazi se Isus Krist“ kazao je pater.

Potom je sintagmu „svakodnevnog nošenje križa“ usporedio sa životom blažene Chiare Luce Badano koja je u talijanskom gradu Sassello preminula kao devetnaestogodišnjakinja od posljedica zloćudnog tumora kostiju. Istaknuo je kako je mlada Chiara, pripremajući se za smrt, nakon teških križeva bolesti, bila sretna što napokon ide svojem Zaručniku Isusu te je druge poticala da ne plaču za njom, nego da glasno pjevaju.
Na kraju svete mise, ravnatelj Krunoslav zahvalio je domaćem župniku Perici Matanoviću što je omogućio slavlje svete mise u župnoj crkvi, a potom je uslijedio nastavak susreta u prostorima Katoličke škole gdje je održano predavanje duhovne tematike.

U svom predavanju o međuljudskim odnosima, p. Tomas je naglasio da je temelj svih međuljudskih odnosa, kako onih privatnih tako i onih službenih, osobni odnos svakoga pojedinca s Isusom. Iz toga proizlazi činjenica – nastavio je – da odnos postaje zreliji i iskreniji onda kada čovjek postaje svjestan svojih propusta i grješnosti naspram Isusovog božanstva po kojemu možeš zadobiti oprosta u sakramentu ispovjedi. Na tom putu može nam pomoći pobožnost prema Božanskom milosrđu o kojemu je pater ukratko progovorio. Predavanje je zaključio riječima: „Čuvamo se priča o drugima, kleveta, tračeva i uvreda jer grijeh uništava sve relacije i otuđuje ljude jedne od drugih. Čovjek često biva prevaren, često pod krinkom tolerancije tolerira grijeh, pristaje uz njega, ne osjeća sram te takav duh širi na odnose u zajednici.“

Na kraja programa, ravnatelj je zahvalio pateru na predvođenju duhovne obnove, a svim djelatnicima na njihovom sudjelovanju kazavši kako vjeruje da je ovaj susret pridonio mnogim duhovnim plodovima, posebno onim za izgradnju međusobnog zajedništva. Druženje je nakon toga nastavljeno uz prigodni objed.

Facebook
Twitter
LinkedIn