Proslavljen Tjedan sv. Josipa u Katoličkoj školi

U Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, od 15. do 19. ožujka 2021., organiziran je i proslavljen Tjedna sv. Josipa. Spomenuti Tjedan održan je uoči svetkovine sv. Josipa – zaštitnika Crkve, hrvatskoga naroda, očeva i obitelji te u Godini sv. Josipa u Požeškoj biskupiji. Svakoga su se dana u prostorima Škole organizirali različiti programi, radionice i druge aktivnosti na temu sv. Josipa, a u koje su bili uključeni svi djelatnici i učenici. U neke aktivnosti, kod svojih kuća, uključili su se roditelji i obitelji učenika.

Na početku proslave Tjedna, 15. ožujka, sve je učenike pozdravio ravnatelj Krunoslav Juraković kazavši im da je ovoga puta izuzetna prigoda upoznati se sa sv. Josipom te ga zavoljeti i moliti njegov zagovor u životu. Zaželio je svima blagoslovljen i plodonosan rad. Nakon toga učenici su, pod vodstvom učiteljica i vjeroučiteljice izrađivali „Triptih sv. Josipu“ na kojemu su se uz sliku sveca nalazila i molitva pape Franje sv. Josipu te molitva svetom Josipu za obitelj.

Drugoga dana, u utorak, 16. ožujka, svi učenici su na kreativan način od kartona izrađivali kutiju i alat sv. Josipa koji su kasnije poklonili svojim očevima kao dar za Dan očeva. U srijedu je u svim razredima nastavljena kreativna radionica u kojoj su se izrađivali „ljiljani sv. Josipa“, a u sklopu izvannastavne aktivnosti „Liturgijsko kreativna skupina“ izrađen je plakat s likom sv. Josipa.

U četvrtak, 18. ožujka, učenici su u školu donijeli obiteljske radove na temu sv. Josipa, Dana očeva i obitelji, koje su, u obiteljskom okruženju, izrađivali zajedno sa svojim roditeljima te su ih predstavili pred drugim učenicima. U popodnevnim satima, za vrijeme nastave produženog boravka, učenici prvoga i drugoga razreda bojali su zanimljivu bojanku s motivima i likom sv. Josipa.

Na sam dan svetkovine sv. Josipa, 19. ožujka, u jutarnjim satima, služena je sveta misa u prostorima sportske dvorane koju je predvodio ravnatelj Krunoslav, a na kojoj su sudjelovali svi djelatnici i učenici. Na kraju svete mise, svim učenicima ja podijeljena knjižica o spomenutom svecu. Istoga dana, učenici su sa svojim učiteljicama književno obradili nekoliko priča iz knjige „Sveti Josip zaštitnik“.

U pismu koje je ravnatelj uputio roditeljima, učenicima i djelatnicima Katoličke škole uoči proslave sv. Josipa navodi se da navedena proslava želi potaknuti sve da, okupljeni oko lika sv. Josipa, gaje međusobno školsko i obiteljsko zajedništvo te mole Božji blagoslov i zaštitu. Isto tako se zajedničkim snagama svjedoči da se povezanost Katoličke škole i obitelji učenika ne ostvaruje samo iz razloga što učenici pohađaju Školu kao obrazovnu instituciju, nego se stvara živa odgojno-obrazovna zajednica koja se zbližava te postaja međusobna potpora jednih za druge.

Više fotografija pogledajte u rubrici „fotogalerija“.

Facebook
Twitter
LinkedIn