Papin dan 2021.

U Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, u petak 12. ožujka 2021. godine obilježen je Papin dan, tj. dan kada je izabran za poglavara Katoličke Crkve. Treću godinu za redom učenici su se rado odazvali proslavi Papina dana koji je ujedno i tematski dan u školi. Sudjelovali su svi učenici, od prvog do četvrtog razreda, zajedno sa svojim učiteljicama i djelatnicima, a koordinatorica aktivnosti bila je vjeroučiteljica Ivana Vašara. Svi su učenici i djelatnici taj dan odjenuli u bijelo – žute odjevne kombinacije te istim bojama ukrasili školu naglašujući tako papinske boje. Zbog epidemiološke situacije, ove je godine Papin dan obilježen u svakome razredu posebno kroz različite aktivnosti i radionice.

Tako su se učenici prvoga razreda upoznali s papom Franjom gledajući animirani film. Na temelju gledanog filma razgovaralo se o njegovom životu, službi i djelovanju, a potom su ilustrirali i opisali papin lik.
Učenici drugoga razreda imali su radionicu izrade papine zastave i likovnih radova na temu „Život je svet“. Na taj način izradili su papamobil – papino prijevozno sredstvo kojim se koristi tijekom svojih službenih nastupa ili posjeta.

Učenici trećega razreda proširili su svoje znanje o papi Franji gledajući filmić „Mali Franjo -djetinstvo pape Franje kroz sedam scena“. Potom su igrali igru slaganja rečenica u molitvu i tako su dobili molitvu pet prstiju pape Franje. Potaknuti sadašnjom epidemiološkom situacijom, učenicima se približila uloga liječnika u svijetu.

Igrali su igru asocijacije te su oko slika liječnika trebali upisati riječi koje najbolje opisuju liječnike i zdravstvene djelatnike kako bi se proširila svijest o tom plemenitom zanimanju. Zaključili su kako trebaju biti zahvalni na svemu što imaju. Na satu informatike, uz pomoć kahoot kviza, ponovili su svoje znanje o papinom životu, a zatim su virtualnim putem „prošetali“ bazilikom sv. Petra u Rimu. Također su pretraživali i saznali o nekim zanimljivosti i životima drugih papa kroz povijest.

Učenici četvrtoga razreda proširili su svoje znanje o papi kroz prezentaciju i priču, a nakon toga izradili su plakat s obilježjima pape te mu pisali svoje poruke i želje. Na satu njemačkog jezika, učenici su pogledali animirani film o papi i švicarskoj gardi na njemačkom jeziku.

Drugi dio radionica, za učenike prvoga i drugoga razreda, održao se u nastavi u Produženom boravku. Tako su učenici čitali priče iz knjige „Papina mačka“ i igrali igru „Papa poštar“ kojoj su se jako razveselili.
Na kraju dana, svi zajedno su zahvalili Bogu za današnji dan, izmolili molitvu na nakane pape Franje te uputili svoje osobne molitve za papu sa željama da ga Svemogući Bog učvrsti u njegovoj službi Kristova namjesnika na zemlji.

Posjetite cijelu fotogaleriju!

Facebook
Twitter
LinkedIn