Učenici Katoličke škole proslavili blagdan bl. Alojzija Stepinca u Novskoj

Na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače učenici i svi djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj sudjelovali su na jutarnjem misnom slavlju u novljanskoj župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca. Svetu je misu predvodio Krunoslav Juraković, ravnatelj Škole.

Na početku homilije, ravnatelj Krunoslav iznio je svoje vlastito iskustvo koje mu je u studentskim danima posvjedočio kolega iz Kine kazavši da u njegovoj dalekoj zemlji katolici bivaju progonjeni zbog svoje vjere u Boga. Ravnatelj je nadodao da su takvo iskustvo progon proživjeli i mnogi biskupi, svećenici, redovnici i drugi vjernici u Hrvatskoj počevši od bl. Kardinala Stepinca pa nadalje.

Potom je predstavio lik i djelo blaženoga Alojzija Stepinca, uzora pouzdanja u Boga te pobjednika nad nepravdom. Istaknuo je da blaženikova svetost očitovala kroz bogoljublje, domoljublje i ljubav prema bližnjima te kako je mogao sačuvati svoj život samo da se pokorio tadašnjim komunističkim vlastima i napustio zajedništvo i odanost papi i Katoličkoj Crkvi. No – nastavio je ravnatelj – on je ipak bio spreman izgubiti svoj život i ostati vjeran Bogu i svome narodu. Kazao je da je ta spremnost za polaganje onoga najvrednijeg proizlazila iz njegova osobnoga odnosa s Bogom, kojemu se unatoč brojnim nepravdama i patnjama usrdno molio. Zaključio je da nas blaženikov primjer, u svim životnim kušnjama i poteškoćama, usmjerava na pogled prema Nebu – Gospodinu Bogu kojem podižemo svoje ruke kako bismo po njemu bili pobjednici i istinski heroji.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je ophod oko moći bl. Alojzija koje se čuvaju u župnoj crkvi, a potom je uslijedio kratki susret sa župnik Pericom Matanovićem koji je pozdravio sve učenike i udijelio ime prigodne darove. Prepunoga srca, s osmijehom na licu učenici i djelatnici su se vratili u školu s molitvenom nakanom u srcima da blaženik što prije bude uzdignut na čast oltara kao svetac Katoličke Crkve.

Facebook
Twitter
LinkedIn