Susret biskupa Škvorčevića i ministra Fuchsa

U prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu, 8. veljače 2021. susreli su se ministar Radovan Fuchs, član Komisije Vlade Republike Hrvatske za odnose s vjerskim zajednicama i požeški biskup Antun Škvorčević, član Biskupske komisije za odnos s državom, zadužen za pitanja katoličkih škola. Uz ministra bio je Stipe Mamić, državni tajnik, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje te Ivan Milanović Litre, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske. U biskupovoj pratnji bio je Ivica Žuljevic, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole i Matej Siluković, biskupov tajnik.

Biskup i ministar prisjetili su se uspješne suradnje koju su imali 2011. u vrijeme ministrova prvog mandata pri izradi Ugovora o katoličkim osnovnim i srednjim školama, provedbenom dokumentu Ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te izrazili zadovoljstvo što mogu ponovno zajednički djelovati na njihovoj implementaciji. U svojstvu članova navedenih Komisija razmotrili su dosadašnji rad i razgovarali o načinu koji bi trebalo slijediti u daljnjem nastojanju oko provedbe spomenutog međunarodnog Ugovora. Utvrdili su neka pitanja formalne naravi koja se odnose na mjesto katoličkih škola u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, povezano napose s izradom njihova specifičnog kurikula u skladu s ugovorima. Dotaknuli su se i nekoliko konkretnih aktualnih pitanja i problema iz djelovanja katoličkih škola. Osvrnuli su se među ostalim i na zakonski okvir unutar kojeg Ministarstvo i lokalne jedinice trebaju učenicima katoličkih škola pružati materijalnu potporu putem decentraliziranih sredstava.

Zaključeno je da Stipe Mamić i Ivica Žuljević, supredsjedatelji Mješovitog povjerenstva RH i Katoličke Crkve za rješavanje pitanja katoličkih predškolskih ustanova, katoličkih škola i visokih učilišta u skladu s pravilom supsidijarnosti razmatraju tekuća pitanja te ih rješavaju u okviru vlastitih mjerodavnosti ili ih upućuju na razmatranje Vladi Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. Ministar Fuchs je još istaknuo da uskoro kreće određena reforma školskog sustava sukladno europskim standardima uz europsku potporu u koju će biti uključene i katoličke škole.

Preuzeto s: Požeška biskupija

Facebook
Twitter
LinkedIn