Susret požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i gradonačelnika Novske Marina Piletića

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je 20. siječnja 2021. u Biskupskom domu u Požegi Marina Piletića, gradonačelnika Grada Novske. Na susretu je sudjelovao Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoliče škole te Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Razgovarali su ponajprije o potresu koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačko-moslavačku županiju u kojoj se nalazi grad Novska i nekoliko župa Požeške biskupije. Biskup je predstavio gradonačelniku ono što je Požeška biskupija do sada učinila u ublažavanju njegovih posljedica, o svom posjetu biskupu Vladi Košćiću u Sisku te Glini i okolici zajedno sa slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom i gornjokralovačkim episkopom Gerasimom Popovićem. Podsjetio je kako je u nedjelju, 3. siječnja bio dan molitve u Požeškoj biskupiji za sve preminule i stradale žrtve potresa, i ujedno prikupljanja novčanih priloga koji je u uz drugu pomoć u iznosu od 626.000,00 kuna uplaćen na račun Caritasa Sisačke biskupije. Gradonačelnik Piletić izvijestio je biskupa Antuna da s obzirom na blizinu epicentra spomenutog potresa na području Novske nije bilo težih stradanja. Biskup je pak istaknuo kako je u Požeškoj biskupiji najteže stradala crkva u Lonji.

Marin Piletić i Antun Škvorčević

Razgovor su nastavili o suradnji između grada Novske i Požeške Biskupije, napose povezanoj s djelovanjem Katoličke osnovne škole u Novskoj. Razmotrili su i pitanje dovršenja radova na proširenju župne crkve sv. Luke Evanđelista u Novskoj te njezinoj opremi, i nastojanju da se u crkvu vrati sakralna baština koja je posljednjih desetljeća dospjela u određene gradske ustanove. Pored toga, gradonačelnik je prikazao projekt uređenja središta grada, koji je povezan i s nekim imovinsko-pravnim pitanjima Župe sv. Luke. Biskup i gradonačelnik dotaknuli su se i nekih aktualnih društvenih pitanja, obnove nastradalih područja u potresu te stanja uvjetovanog Covidom 19. Biskup je zahvalio gradonačelniku za nastojanja oko napretka grada Novske, napose za suradnju sa župama na području Grada za opće dobro njegovih građana.

Vijest preuzeta s: Portal Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn