Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2020.

U ponedjeljak, 7. prosinca, učenici prvoga razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj, pod vodstvom učiteljice Marije Lucić, obilježili su Školski medni dan hrvatskih pčelinjaka. Ovogodišnje je obilježavanje, zbog epidemiološke situacije, održano u sklopu nastave na daljinu. Program Školskog mednog dana i promociju meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama priredilo je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Učenici su se najprije upoznali sa svetim Ambrozijem, zaštitnikom pčela i pčelara koji je prema predaji u pčelinjoj košnici vidio model skladne zajednice u kojoj vlada red i rad. Vjerovao je da pčele predstavljaju sve ono što je uređeno, pobožno, uzvišeno i sveto te ga se stoga u slikarstvu često prikazuje kako stoji pred košnicama okružen pčelama.

Kroz edukativnu prezentaciju pod nazivom „Priče sa cvjetne livade“, učenici su zajedno sa svojim roditeljima otkrili značenje i važnost pčela i pčelarstva, kao i prednosti konzumacije meda u svakodnevnoj prehrani. Uz to su po svom izboru nacrtali najdraži dio iz prezentacije. Također su upoznali insekte koji proizvode hranu koju konzumiraju ljudi pri čemu su riješili zagonetku te na kraju pogledali zanimljiv crtan film o vrijednim pčelama.

Po ponovnom povratku na nastavu u školi, 14. prosinca, svim je prvašićima, u skladu s epidemiološkim mjerama, uručen med u staklenkama Pčelarske udruge “Metvica” Novska te ostali promotivni materijali.

Facebook
Twitter
LinkedIn