Misijski dan u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj

Svjetski dan misija, Misijska nedjelja, na poseban se način slavi i obilježava u cijeloj Crkvi, tako i u našoj domovini i narodu. Tom prilikom, 28. listopada 2020. godine, Katoličku osnovna školu u Novskoj posjetio je Perica Matanović, župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj te ravnatelj papinskih misijski djela i biskupijski delegat za misije u Požeškoj biskupiji.

Župnik Perica Matanović objasnio je učenicima trećeg razreda da su “Papinska misijska djela u RH” ustanova Katoličke crkve koja pomaže djelovanje misionara u siromašnim nerazvijenim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije. U tim dijelovima zbog nerazvijenosti i siromaštva, stanovništvo, osobito djeca često trpe od gladi. Uz osnivanje novih kršćanskih zajednica i širenja vjere, naši misionari i misionarke pomažu razvijati lokalne zajednice te tako osnivaju škole, educiraju učenike, ali i odrasle raznim zanatima i vrše zdravstvenu zaštitu.

Papinska misijska djela u RH sačinjavaju jednu jedinstvenu ustanovu koja ima četiri različita ogranka. To su: Djelo za širenje vjere, Djelo sv. djetinjstva, Djelo sv. Petra i Misijska zajednica.

Župnik Matanović istaknuo je kako misionara i misionarki Crkve u Hrvata ima ukupno 78 i djeluju u 26 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji i misijskim područjima Europe.

Facebook
Twitter
LinkedIn