PREVENTIVNI PROGRAM U KOŠuN

Školski preventivni program obuhvaća područja preventivnog djelovanja u skladu s razvojnim osobinama učenika. Sadržaji preventivnog integrirani su u redovitu nastavu, satove razrednog odjela i izvannastavne aktivnosti te je na taj način cjelokupni školski rad u funkciji prevencijskog djelovanja.

Socijalne, komunikacijske, emocionalne vještine te odgoj u vjeri važni su zaštitni čimbenici koji doprinose prevenciji školskog neuspjeha, prevenciji ovisnosti, nasilja i drugih rizičnih oblika ponašanja. Preventivne su aktivnosti usmjerene na stjecanje i razvoj životnih vještina i ljudskih vrlina. Jačanjem istih podržava se zdrav razvoj učenika, odnosno pomaže im se da prihvate sebe, nauče skrbiti o svom duhovnom, mentalnom i tjelesnom zdravlju, preuzmu odgovornost za vlastita ponašanja te nauče kako izabrati zdrav način života.

U školskoj godini 2021./ 2022. u partnerstvu s Katoličkom osnovnom školom u Požegi, kao nositeljem projekta pod nazivom „Rastimo zajedno i zdravo u dobru i vrlinama”, provode se brojne preventivne aktivnosti, dijelom financirane sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.
U prosincu 2021. tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava svake godine od 15. 11. do 15. 12., održana je radionica pod nazivom „Lajk za slobodu”.

Učenici su petoga razreda, predvođeni svojom razrednicom, vjeroučiteljicom Ivanom Vašarom, izradili poučne plakate na kojima su istaknuli koji su to zdravi načini življenja koji će spriječiti pojavnost ovisnosti. Istaknuli su brojne aktivnosti kojima se može ispuniti slobodno vrijeme, a kao najvažnije su istaknuli bavljenje sportom, druženje s prijateljima uz dobru knjigu i društvene igre te boravak na svježem zraku.
U veljači 2022. održano je 5 radionica na temu „Dan sigurnijeg interneta”. Učenici svih razreda predvođeni učiteljicom Marinelom Babić, su istražili što znači biti siguran na internetu te su rezultate svojih istraživanja prikazali na poučnim plakatima. Kao najvažniju misao su istaknuli da u virtualnom svijetu treba biti jako oprezan, čuvati svoj identitet te da se u slučaju bilo kojeg neprimjerenog virtualnog susreta treba zatražiti pomoć odrasle osobe.

U tjednu prije drugoga dijela zimskih praznika održano je pet radionica na temu „Odlučujem se za nenasilje”. Učenici su predvođeni svojim učiteljicama Ivonom Šarić, Petrom Diklić i Jelenom Leko razgovarali o nasilnim oblicima ponašanja te o koracima koje treba poduzeti u slučaju susreta s nasiljem.

Učenici su izradili plakate na kojima su istaknuli da je prijateljstvo ključ koji zaključava vrata tuči, vrijeđanju, uvredama, omalovažavanjima te su ispisivali ohrabrujuće poruke i misli kojima je krajnji cilj uvijek birati nenasilje. U okviru ove projektne aktivnosti nastao je i rap uradak učenika petoga razreda kojim učenici šalju jasnu poruku da biti nasilan nije „COOL” te da nasilje odmah treba stati. Učenici su upoznali da se svake posljednje srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica kao dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja te da je Hrvatski sabor 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Aktivnosti školskoga preventivnoga programa te projekta „Rastimo zajedno i zdravo u dobru i vrlinama” provodit će se i u narednom vremenu, a uslijedit će izložbe učeničkih radova, brojne aktivnosti za učenike, radionice za roditelje te susret učenika dviju katoličkih škola.

Facebook
Twitter
LinkedIn